Trinaesti susreti oldtajmera u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2017, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trinaesti susreti oldtajmera u Somboru

Trinaesti susret starovremenskih vozila u Somboru zakazan je za 8. april. Ove godine ljubitelji oldtajmera će imati priliku da upoznaju i Tibora Kovača, najstarijeg motociklistu bivše Jugoslavije koji je i glavni promoter ovogodišnjeg susreta zaljubljenika u stare automobile.

Danas ima 89 godina i je najstariji je motociklista u Srbiji, ali neće samo po tome ostati zabeležen u istoriji motociklizma bivše Jugoslavije. Ovaj Subotičanin je višestruki pobednik brzinskih trka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ostalo je i zapisano da je u 79. godini vozio brzinske trke i bio najstariji učesnik. Seća se i kako je sve počelo.

"Rođen sam na motoru, da kažem. Od tridesete je otac imao Harlej Davidsona od 1.200 kubika, a posle je tata uzeo četrdeset druge motor, isto Harli Davidsonsa 750 kubika. To je trebalo popravljati i tako sam naučio da vozim", priča Kovač.

Prvu trku vozio je na ulicama Subotice još 1946. na pozajmljenom saksu od 89 kubika.

"Ja sa tim motorom pobedio i na prvoj trci i osvojio prvo mesto, a kao nagradu dobio sam svećicu", dodaje on.

Kovač je bio višegodišnji učesnik FIM relija i proputovao ceo svet. Sa FIM relija su i najlepše uspomene, jer je često putovao sa suprugom i ćerkom, i to kako kaže od Afrike do Nord kapa.

Organizatori susreta oldtajmera u Somboru čekaju ga sa velikim poštovanjem.

"Pored njegovih rezultata , prikazaćemo jedan bicikl sa propelerom koji ide 40 na sat, a on ga je napravio u čast njegovog prijatelja pilota", ističe Milovan Radovanović iz Oldtajmer kluba "Des Arts" u Somboru.

"Očekujemo stotinjak učesnika to je stotinjak učesnika. Osamdesetak automobila i dvadesetak motocikala. Gosti su iz regiona: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Mađarska", kaže Dragan Bokun, organizator susreta.

Trinaesti susret oldajmera počinje 8. aprila u Somboru, a završava izložbom i druženjem u Apatinu i Banji Junaković. Podržale su ga turističke organizacije oba grada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.