Tradicija poklanjanja buketa muškarcima i Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2019, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicija poklanjanja buketa muškarcima i Novom Sadu

Nakon godina putovanja po svetu, Ruskinja Ija Mаkeeva odabrala je Novi Sad kao dom za svoju porodicu. U našem gradu uspela je da od zanimljivog hobija napravi posao, ali ne samo to. Tradiciju poklanjanja buketa muškarcima, na neobičan način prenela je iz Rusije u Novi Sad.

Buket od krušaka, jabuka, kivija, grejpa, limuna, raznog voća, cveća, vina - za ovaj neobični buket zaslužna je Ruskinja Ija. Kada je jednom prilikom želela da iznenadi prijatelja Novosađanina rođendanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << buketom cveća, što je u Rusiji tradicija, shvatila je da ovde nije uobičajeno poklanjati muškarcima bukete. Odlučila je da to promeni.

„Napravila prvi buket od povrća, to je luk, beli luk, kupus kao simbol zdravlja i želje za njega i tako je počelo kao hobi. Ovde najpopularniji buket od kobasice i sira, kao pravi vojvođanski, bila sam inspirisana Srbijom i taj buket od kobasice i sira je najpopularnije kao buket za muškarca i za mene je drago što je počela neka tradicija poklanjanja buketa muškarcima", kaže Ija.

Bilo da pravi bukete za žene ili muškarce, trudi se da bude inovativna. Kaže da prodavci na pijaci nisu srećni kada pola sata bira jabuke iste veličine. Iako je rođena u Sibiru i sa porodicom živela u nekoliko gradova Rusije i na Tajlandu, prednost ipak daje Novom Sadu - maloj porodičnoj oazi sa dobrom klimom, ljubaznim ljudima i razvijenom kulturom biciklizma.

„Više volim stari deo grada, takođe volim i pogled na Petrovaradinsku tvrđavu, kad treba vreme za sebe, za meditaciju, idem na Kej i gledam Dunav, osećam neki mir i to je moje omiljeno mesto", kaže ona.

Kako ima sve više Rusa koji žive u Srbiji, a isto tako i Srba u Rusiji, Ija veruje da upravo i ti pojedinačni primeri doprinose jačanju veza između Srbije i Rusije.

Stvarno je sve slično i kultura i sve, zašto da ne probamo da promenimo mesto za život, sve to ide, to je ozbiljno prijateljstvo između dve naše zemlje i znati da naš predsedik dođe u Srbiju da bude u Beogradu, to puno znači za nas", kaže ona.

Ija svoju budućnost vidi u Novom Sadu, a volela bi da njeni sinovi jednoga dana sami odluče gde će živeti, a sada je baš srećna što odrastaju u srcu Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.