Tintor: U 2020. spremna aukcija za spektar 5G

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2019, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tintor: U 2020. spremna aukcija za spektar 5G

Uvođenje 5G tehnologije izazov je za svako društvo, pa tako i za Srbiju, a u RATEL-u najavljuju da bi sledeće godine trebalo da bude pripremljena aukcija spektra za 5G .

U tom smislu Srbija ne kasni za Evropom gde, takođe, taj posao neće biti tako brzo završen, kaže za Tanjug direktor RATEL-a Vladica Tintor i naglašava da nije pitanje da li je i ko je brži u toj trci za uvođenje nove, pete generacije mobilne telefonije, nego je pitanje ko je tržišno spremniji da tu tehnologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iskoristi.

"Samo uvođenje 5G tehnologije da bi se uvela nema toliko smisla zato što građani inače sada imaju kvalitetnu uslugu. Ukoliko je privreda spremna da prihvati tu transformaciju, ono što i Vlada Srbije priča, a to je digitalizacija, što se pre to bude uradilo, 5G tehnologije će imati smisla", rekao je Tintor.

Navodi da su krajem prošle i u toku ove godine mnoge evropske zemlje imale ili će imati aukcije po pitanju spektra za 5G .

RATEL će, kaže, zajedno sa drugim državnim institucijama omogućiti da aukcija bude spremna za sledeću godinu, ali i navodi da to neće biti jedini dovoljan uslov da se 5G tehnologija u pravom smislu implementira u Srbiji.

Kako je rekao, ipak mobilni operatori plaćaju velika sredstva za te licence i oni moraju da imaju određena očekivanja za povrat investicije.

"Neke zemlje su iz čiste trke krenule u 5G tehnologije da bi mogle da kažu, eto mi smo prvi, drugi, a da prosto samo tržište za to još uvek nije spremno", kaže Tintor.

Ispričao je da svaka nova generacija mobilne telefonije nosi sa sobom neku mističnost, a u slučaju 5G najveće nerazumevanje je u tome šta podrazumeva.

Kada se, dodaje, pojavila druga generacija mobilne telefonije omogućavala je i prenos glasa i SMS poruka, a sa trećom generacijom je uključen i internet.

"Sa četvrtom generacijom koju danas koristimo taj internet je na sasvim zadovoljavajućem nivou i postavlja se pitanje šta je ono što krajnji korisnik dobija sa petom generacijom. Peta generacija mobilne telefonije ima potpuno drugačiji poslovni model u odnosu na prethodne generacije", naveo je Tintor.

Objasnio je da su se prethodne generacije mobilne telefonije isključivo bazirale na korisničko iskustvo u telekomunikacionom smislu, te da će svakako peta generacija imati taj segment jako značajan u smislu još bržeg interneta, još kvalitetnije usluge i mogućnosti da korisnici televizijski program na mobilnom telefonu gledaju u realnom vremenu.

Međutim, dodaje, poslovni model je takav da je ideja da se u telekomunikacioni sektor "uvuku" mnogi drugi sektori.

"Već godinama se priča o automobilima bez vozača. Da bi moglo sa njima da se upravlja mora da postoji komunikacija između automobila i nekih baznih stanica. Priča oko pametnih domaćinstva, gde će svaki pojedinac da upravlja električnom energijom, aparatima, i tu je potrebna neka infrastruktura koja će omogućiti komunikaciju", kaže Tintor.

Navodi kao primer i oblast poljoprivrede, gde se automatski meri kvalitet zemlje, sagledava šta je potrebno zemlji, kad u kom trenutku navodnjavati.

Tu je, dodaje, isto tako neophodna određena telekomunikaciona infrastruktura koja će to da podrži.

"Tih primera je mnogo više i praktično kroz te segmente ideja je da 5G tehnologija bude jedna platforma koja će da omogući komunikacije u različitim sektorima", kaže Tintor i objašnjava da je na taj način poslovni model je potpuno drugačiji u odnosu na prethodne generacije.

Svakako će se 5G, dodaje, odnositi i na bolji kvalitet komunikacija koje će imati krajnji korisnici, ali operatori će stavljati veliki akcenat i na druge sektore koji su direktno ili indirektno vezani za građane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZAZOVI UVOĐENJA 5G TEHNOLOGIJE U 2020. biće spremna aukcija spektra za 5G

Izvor: Blic, 09.Jun.2019

Uvođenje 5G tehnologije izazov je za svako društvo, pa tako i za Srbiju, a u RATEL najavljuju da bi sledeće godine trebalo da bude pripremljena aukcija spektra za 5G.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.