Težak život porodice Šajtoš

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2016, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak život porodice Šajtoš

U Ruskom Krsturu u veoma teškim uslovima živi porodica Šajtoš. Već nekoliko meseci nemaju struju, a na socijalnu pomoć nemaju pravo tokom letnjeg perioda.

Tročlana porodica Šajtoš iz Ruskog Krstura živi od danas do sutra. Struja im je isključena pre nekoliko meseci i za ponovno uključenje im je potrebno oko 30 hiljada dinara. Tokom zimskog perioda od Centra za socijalni rad primali su oko 8.000 dinara mesečno, ali od maja ne dobijaju ni to, pa je za njih svaki dan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako kažu, borba za egzistenciju.

"Ne tražim ja mnogo, tražim bar tih 7.976 dinara da imam za stalno, pa bih nekako mogla da rešim struju. I ovako, jedem hleba i paštete, komšinica je milion puta došla i videla da jedem suvi hleb, pa kad već jedem suvi hleb da znam da mogu barem struju da isplatim", kaže Radmila Šajtoš.

U kulskom Centru za socijalni rad nam je rečeno da je porodica Šajtoš korisnik socijalne pomoći od 2009. godine. Zakon kaže da porodica u kojoj je većina članova radno sposobna, ima pravo na socijalnu pomoć najviše devet meseci u godini.

"Primenom metoda stručnog rada, konkretno izlaska na teren, utvrđivanja socijalno-ekonosmkih prilika u kojima porodica živi, ceneći godine života, broj članova domaćinstva opredeljuje koliko će se toj porodici priznati pravo odnosno u kolikom trajanju", kaže Zorica Živadinović Stanković, rukovodilac Kancelarije za materijalna davanja.

Suprug Boris radi sezonske poslove od čega mogu jedva da preguraju dan. Ali to, kako kažu, nije život koji dostojan čoveku.

"I tako se snalazim. Komšinica uzme jaja od mene, pa mi da litru ulja ili kilo brašna ili šećera. Ako se na to svodi život da ja moram da čekam da li će mi ona dati za deset jaja, kilo brašna ili krompira da bih imala šta da skuvam, onda bolje i da ga ne živim", dodaje Radmila Šajtoš.

Snalaze se kako znaju i umeju. Ćerka završava peti razred. Nešto knjiga koje su potrebne za sledeću godinu su uspeli da nabave preko biblioteke dok za ostatak, dodaje Radmila, ne znaju šta će i kako će.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.