Teranje Božića, tradicija na Salajci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2020, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Teranje Božića", tradicija na Salajci

Čini se da ni za jedan drugi praznik kod pravoslavnih naroda nema više običaja i verovanja, nego za Božić. I dok se na Božić vreme provodi u domu sa najbližima, drugog dana tog praznika ide se u goste i oni se dočekuju. 

Običaji se razlikuju od mesta do mesta, a u Vojvodini i Šumadiji drugog dana praznika, karakterističan je običaj "teranje Božića".

Sa teranjem Božića konjanici kreću rano ujutru pevajući "Roždestvo tvoje".

Običaj je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svraćaju u svaku kuću, gde je domaćin otvorio kapiju, kako bi čestitali Božić i poželeli dobru i plodnu godinu i napredak.

U novosadskom naselju Salajka teranje Božića, tradicija je duga gotovo koliko i samo naselje.

U srpskoj pravoslavnoj crkvi drugi dan Božića posvećen je Saboru presvete Bogorodice i u narodu se veruje da taj dan treba provesti u sabiraju dobrih dela i u mirenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.