Temperaturna kolebanja su stres za organizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2019, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Temperaturna kolebanja su stres za organizam

Početkom juna temperatura u Somboru, kao i u drugim delovima Vojvodine, bila je oko 20 stepeni. Potom je stigao tropski talas, a zatim ponovo zahlađenje, doduše ne preveliko. Danas je u Somboru izmereno 27 stepeni. Temperaturna kolebanja stres su za organizam, te je ovih dana u somborskom domu zdravlja povećan broj pacijenata.

Kada termometar podivlja, a temperatura sa 20 stepeni preko noći skoči na preko 30 uz visoku vlažnost vazduha, nije lako nikome, ni onima koji boluju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od hroničnih bolesti, a ni zdravima.

"To su baš drastične promene. Od plus 16,17 stepeni na plus 30. Stres je to za svaki organizam", kaže Milorad Radović.

"Teško je i za decu, a ne za nas stare. Ja sam u prošli petak čak kolabirala, što se meni često dešava", kaže Toda Štamfer.

"Ja lično podnosim lakše naglo zahlađenje i baš mi danas prija ova temperatura“, kaže Hajnalka Prodanov

Više pacijenata ovih dana bilo je u ambulantama somborskog Doma zdravlja. Razlog su vremenski uslovi.

„Najveći broj pacijenata koji nam se javljao sa reumatskim oboljenjima, zatim pacijenti sa visokim krvnim pritiskom, srčanim problemima“, kaže dr Zdravko Hlodik, pomoćnik direktora Doma zdravlja Sombor.

Lekari savetuju pacijentima da oblače laganu odeću, prilagode ishranu i piju dovoljno tečnosti, а lekaru se treba javiti kada se pogorša osnovna bolest.

„Alarmantna stanja kada se treba javiti svom lekaru su bol u grudnom košu, trnjenje i stezanje ruke,što znači da je došlo do pogoršanja oboljenja srčanog mišića. Zatim vrtoglavice, nesvestice, ekstremna slabost, malaksalost. Ali i nesanica koja je bila problem kod starijih pacijenata tokom ovog toplotnog talasa, koji nisu mogli spavati i po pet, šest noći“, kaže dr Hlodik.

Prosečna srednja temperatura početkom juna u Somboru je bila 20 stepeni, a onda je skočila na 30 uz srednju vlažnost vazduha od čak 90 posto. A za ovaj period godine, prosečna vlažnost vazduha je ispod 30 posto. Tokom ovog juna u Somboru su bila samo dva takva dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.