Svedoci i policija ćute o motivima

Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedoci i policija ćute o motivima

SREMSKA MITROVICA - Ni četvrtog dana nakon tragedije u Šašincima kod Sremske Mitrovice, kada je policajac Ivan Čorbić (23) mecima iz službenog pištolja ubio Momčila Grubića (24) i smrtno ranio njegovog oca Đorđa (45), a potom sebi pucao u usta, mnogi detalji nesreće ostali su nerasvetljeni.

O tome šta se zapravo dešavalo u Šašincima na prvi dan seoske slave Duhovi i kako je započeo sukob između Momčila, žestokog seoskog momka, i mitrovačkog policajca preke naravi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postoji nekoliko nezvaničnih verzija.

Sve je započelo u kafiću u centru sela, poznatom po okupljanju momaka iz Šašinaca i susednih sela koji tu, posle izlaska u Mitrovici, nastavljaju provod. Kafić je bio prepun zbog seoske slave, a očevici kažu da su nakon ponoći došla i dva policajca u uniformama u društvu mladića u civilu. Vlasnik kafića, koji je prisustvovao verbalnom duelu između Čorbića i Grubića, nije želeo da daje izjave medijima. Jedan od gostiju, koji je želeo da ostane anoniman, navodi da su Momčilo i policajac Čorbić sedeli jedan do drugog i pili. Šta su jedan drugom rekli u gužvi i galami niko nije čuo, te su odjednom skočili i počeli da se koškaju. Momčilo je, kaže gost, pocepao košulju Čorbiću, a policajac je izvadio pištolj i udario ga drškom po glavi, nakon čega je Momčilo odjurio kući po pomoć.

Tu verziju potkrepljuje i svedočenje Danijela Topalovića, Momčilovog brata od tetke, čiju pisanu izjavu smo dobili od njegovog oca Krstivoja. On u izjavi kaže da je do pometnje u kafiću došlo kada je Momčilo otišao do šanka po još jednu turu pića.

- Ne znam šta se dogodilo. Kada sam izašao u baštu kafića jedan policajac je rekao da ih vodim Momčilovoj kući. Seli smo u belu '’ford sijeru’’. Vozio je policajac koji je kasnije pucao. Suvozač je bio takođe policajac u uniformi, a do mene je sedeo jedan mladić u civilnom odelu. Uniformisani suvozač je sve vreme smirivao situaciju. Kad smo stigli pred kuću mog brata, iza nas je stalo vozilo u kojem su bili brat i njegov otac Đorđe. Bilo je između dva i tri ujutro. Momčilo je pitao policajca zašto ga je ošamario. Raspravljali su se i unosili u lice jedan drugom. Momčilov otac Đorđe je bio nekoliko metara iza njega. U jednom trenutku sam pomislio da je rasprava gotova i da više neće biti problema. Momčilo je krenuo prema kući. Tada je policajac potegao pištolj. Teča Đorđe je počeo da beži prema svojoj kući, a policajac je dva puta pucao prema njemu. Za to vreme Momčilo je počeo bežati preko kanala. Policajac je ispalio nekoliko metaka i u njega. Video sam Momčila kako pada preko ivice kanala. Onda je policajac stavio cev pištolja sebi u usta i pucao. Sve je trajalo kratko, možda desetak sekundi. Drugi policajac koji je stalno smirivao situaciju, nije stigao ni da dođe do ovog što puca. Onaj što je bio u civilu odmah je pobegao - izjavio je za zvanični policijski zapisnik Danijel Topalović.

U policiji nismo uspeli da dobijemo odgovor na to da li je policajac Čorbić te noći bio na dužnosti ili je sa kolegom i, kako se pretpostavlja, drugim kolegom van dužnosti došao u selo na provod, po završenoj smeni. Smenjeni komandir interventne jedinice Vlada Vaselek takođe nije bio voljan da daje izjavu za novine, pravdajući se „pravilima procedure".

Na jučerašnjoj pres konferenciji u mitrovačkoj policiji povodom Dana MUP-a Srbije, novinarima je sugerisano da ne postavljaju pitanja o događaju u Šašincima, kao i da će svi detalji zvanično biti saopšteni nakon završetka istrage.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.