Svečano obeležen nacionalni praznik Bunjevaca u Subotici

Izvor: Blic, 16.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano obeležen nacionalni praznik Bunjevaca u Subotici

U organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, u petak, u Gradskoj kući, svečano je obeležen Nacionalni praznik Bunjevaca „Dan Dužijanca 15. avgust". U Velikoj većnici na svečanoj akademiji, uz prisustvo velikog broja zvanica, bandaš Branko Zvekić i bandašica Sanja Drljača predali su hleb i krunu od novog žita domaćinu „Dužijance", Nikoli Babiću, predsedniku Nacionalnog saveta Bunjevaca.

- Obeležavanje „Dužijance" je naša obaveza >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i dug prema precima, kao dokaz naše nacionalne stabilnosti - rekao je Babić.

Akademiji je prisustvovao i Dušan Jakovljević, potpredsednik Pokrajinskog izvršnog veća, koji je najavio osnivanje pokrajinskog zavoda za kulturu Bunjevaca i rekao „da je praznik jedne manjine, praznik cele Vojvodine".

Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, kome su Bunjevci svojevremeno zamerili nespretnu izjavu da je prošlonedeljna svečanost „Dužijanca 2008", održana na Gradskom trgu u organizaciji hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo", manifestacija bunjevačkih Hrvata, obratio se rečima da „u Subotici niko nikome ne sme osporavati nacionalno opredeljenje i da će se lično zalagati za pravo svih Subotičana koji izražavaju nacionalna uverenja, a da kritike na svoj račun od strane Nacionalnog bunjevačkog saveta smatra nesporazumom među prijateljima".

Svečanu akademiju pratila je i humanitarna izložba pekarskih proizvoda od ovogodišnjeg roda žita.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.