Sve mere zaštite od koronavirusa u studentskim domovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2020, 17:31

Sve mere zaštite od koronavirusa u studentskim domovima

Kako su u toku ispitni rokovi, velika je koncentracija studenata i u domovima. Pored svih mera zaštite, studenti imaju mogućnost i da se testiraju u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, na prisustvo antitela, na osnovu čega se utvrđuje da li neko od njih preležao koronavirus ili je u akutnoj fazi. Kakva je situacija po tom pitanju u domovima i studentskom kampusu.

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata svaki student može besplatno da uradi serološki test. Do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovde je urađeno do 600 stotina takvih testova, a pozitivni rezultati uočeni su kod dva studenta.

Student, koji je bio upućen na Institut za javno zdravlje Vojvodine, urađen mu je i PCR bris i potvrđeno je da je pozitivan, a drugi, koji je takođe pozitivan na antitela, čeka rezultate brisa.

"Prvi pacijent je imao baš imao neku nekarakterističnu kliničku sliku, imao je prvi dan temperaturu i gušobolju i posle toga mu se razvio jedan osip po telu. Drugi pacijent je imao problem sa čulom mirisa", izjavila je dr Snežana Gašić pom. direktora za zdravstvenu delatnost.

Studenti nisu bili smešteni u domovima, to su studenti koji su smešteni u svojim kućama tako da se i sada nalaze u izolaciji u okviru svojih porodica.

U Zavodu kažu da je situacija među studentima pod kontrolom, ali potvrđuju i da postoji bojazan, jer su pojedici bili na većim skupovima, pa žele da se prekontrolišu i testiraju.

"Otišao sam na testiranje, nemam nikakva antitela ni ništa. Kako se osećaš ovih dana? Odlično, lep dan, sunčan, rešavaju se ispiti, ispijaju se kafe, sve je super", kaže jedan student.

Nemam nikakve simptome niti sam imao, niti znam nekog mog u okruženju ko je zaražen.

U domovima kažu da nemaju informaciju da je neko od studenata ili zaposlenih zaražen koronavirusom, sve mere zaštite su i dalje na snazi i svima su dostupne maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju.

Studenti su obavezni da nose maske prilikom ulaska u službene prostorije, naravno i studentske menze međutim kad se šetaju po hodnicima, to koliko se vidi u principu to studenti ne nose i nemamo mogućnost da ih na to na neki način prisilimo, kažu nadležni.

Nešto više od tri hiljade studenata ima smeštaj u domu, a njih 90 odsto sada je tu zbog ispitnog roka. Ipak, kako se koji ispit položi, tako se vraćaju kući, ne ostajući bez preke potrebe u smeštaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.