Surovi: Predsednica NSS potpisala ugovor sa samom sobom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2017, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Surovi: Predsednica NSS potpisala ugovor sa samom sobom

Član Nacionalnog saveta Slovačke nacionalne manjine Pavel Surovi i danas je optužio predsednicu tog saveta Ana Tomanovu Makanovu za netransparentno trošenje sredstava slovačke zajednice, obelodanivši ugovore koji, kako navodi, pokazuju da je Makanova, kao predsednica NSS, potpisivala ugovore sa samom sobom.

Surovi je na konferenciji za medije, održanoj ispred sedišta Saveta Slovaka u Novom Sadu, rekao da su došli do novih dokaza koji ukazuju na zloupotrebu u NSS, a najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je, kako tvrdi, autorski ugovor o delu čiji su potpisnici Ana Tomanova Makanova, na jednoj strani kao predsednik Saveta i naručilac posla, a s druge kao pružalac usluga.

"Autor Ana Tomanova Makanova se ugovorom obavezala da će da učestvuje u idejnom sadržaju i voditeljskom osmišljavanju programa obeležavanja 10.godišnjice osnivanja NSS, kao i otvaranju Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu, za šta je naručilac nagradio autora, odnosno Makanova samu sebe, sa 30.000 dinara", rekao je Surovi.

Prema njegovim rečima, umesto da joj bude čast da učestvuje u organizaciji proslave, ona je tu ulogu naplatila, što je, kako je ocenio, krajnje amoralni čin i manipulacija funkcijom.

"Do sada smo videli razne oblike malverzacija i zloupotreba položaja, ali ovo je jedinstven slučaj koji zaslužuje da uđe u ilustrovani rečnik korupcije i zbog koga bi Ana Tomanova Makanova trebala da podnese ostavku", kazao je Surovi.

On tvrdi da poseduje neke od ugovora koje je Nacionalni savet Slovaka, odnosno Makanova, potpisala sa svojim suprugom Janom Makanom.

"Jedan autorski honorar koji je Makanova preko Nacionalnog saveta Slovaka isplatila svom suprugu glasio je na 40.000 dinara, a drugi na 50.000 dinara", naveo je Surovi.

On je pozvao Agenciju za borbu protiv korupcije da, pored kupovine zlatnog nakita, proširi istragu i na druge slučajeve u vezi sa trošenjem novca koji je namenjen slovačkoj manjini.

Surovi je novinarima prezentovao računovodstvenu analitičku kartu Nacionalnog saveta Slovaka iz koje se, kako je istakao, vidi da je Savet Slovaka knjižio ulaznu fakturu u iznosu od 189.397,80 dinara iz diskonta "Hatar" u Mađarskoj.

"Postavljam pitanje šta je to predsednica kupovala i kako je prenosila i transportovala robu preko granice", rekao je Surovi i naveo da je to samo mali delić zloupotreba u NSS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.