Stručnjak sa FTN napravio merač svežine voća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2023, 21:06

Stručnjak sa FTN napravio merač svežine voća

Koliko vam se puta desilo da kada dođete kući iz radnje ili marketa, vidite da voće koje ste kupili nema onakav kvalitet kakav ste očekivali. Njegova unutrašnjost često zna da bude prezrela, suva ili pred procesom truljenja. Tim problemima, uskoro bi mogao doći kraj, a za to je zaslužan naučni tim sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, koji je napravio specifičan aparat za merenje svežine voća. Kako on funkcioniše, gde se može primeniti i kolika bi bila njegova cena? >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Već neko vreme Mitar Simić sa Fakulteta tehničkih nauka radi na pronalasku uređaja koji bi mogao da proceni kvalitet voća koje se nalazi u prodaji. Nakon brojnih testiranja i konsultacija sa svojim kolegama, uspeo je da napravi specifičnu aparaturu sa kojom je ostvario svoje namere.

"Mi smo svedoci da se recimo u trgovačkim radnjama nanose odgovarajući vosak na neke voćke kako bi se produžila njegova svežina mi isto tako ovde možemo da radimo upravo takva ispitivanja gde ćemo voćke nakon kupovine da operemo ili ne i na taj način pratimo njihov prirodni trend promene", kaže Mitar Simić.

Merač svežine voća sastoji se od posebnog aparata koji je žicama povezan sa tekstilom, u kome se nalaze mikročipovi. Njegov pronalazak može se primeniti i u kućnim uslovima. Ali kako on zapravo funkcioniše?

"Imamo dve provodne ploče između kojih imamo neprovodan materijal i mi na taj način pratimo promenu kapacitivnosti odnosno impedanse tokom vremena i na taj način pošto i vizuelno pratimo promene na voću promene njegove težine možemo na taj način da korelišemo izmerene promene sa onim što se stvarno dešava na voću", kaže Simić.

Aparat prikazuje trenutni kvalitet voća, stoga on može biti od velike koristi i proizvođačima, ali i trgovinskim lancima. Veruje se da bi cena jednog takvog merača bila izuzetno povoljna.

"Tekstilne tehnologije ovi materijali su, nisu toliko skupi, ali kada govorimo o nekom krajnjem proizvodu onda bi trebalo uključiti i dodatne troškove koji mi ovde ne vidimo. Dakle od marketinga, distribucije, tako da to u ovom momentu može da bude nezgodno za proceniti ali u svakom slučaju idemo na to da to bude što pristupačnije", kaže Simić.

Na osnovu zvaničnih podataka Ujedinjenih nacija, godišnje se baci oko trećina proizvedene hrane, što je više od milijardu i po tona. A ukoliko bi se ovaj pronalazak našao u redovnoj upotrebi, bacanje hrane bi bilo ređe, a izostale bi i neprijatne situacije pri kupovini voća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.