Stevanović: Sledeće godine se neće osetiti boljitak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Dec.2014, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stevanović: Sledeće godine se neće osetiti boljitak

Sledeće godine se sigurno neće osetiti boljitak u Srbiji, ako se nekim čudom Vlada Srbije ne predomisli i ako ne osmisli drugačiji sistem izvođenja reformi, koji se ne zasniva na čudu zvanom "direktne strane investicije" i "veliki dilovi sa stranim investitorima koji nikako da dođu", izjavio je danas Aleksandar Stevanović, ekonomista i član političkog pokreta "Dosta je bilo".

Stevanović je, gostujući u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine, rekao da niko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neće doći da investira u Srbiju dok ne vidi da sami privrednici u Srbiji žele da investiraju, već listom beže u sivu ekonomiju ili žele da izađu iz biznisa.

On je dodao da su procene Vlade Srbije nerealistične, te da država investitorima daje ogromne subvencije i to novcima koji dolaze od oporezivanja domaćih privrednika ili tako što se uzme od penzionera i profesora.

"Država mora da da određeni stimulans privrednom rastu i da štedi tamo gde treba… ne možete prvo da zaposlite partijsku vojsku, što nas godišnje košta milijardu evra, i onda da kukate kako vam je budžet u deficitu", rekao je on.

Stevanović je ponovio da je za našu privredu pogubno to što dajemo subvencije za direktne strane investicije, zato što u Srbiji, u ovakvim uslovima, bez pravne sigurnosti za poslovanje, ne može da se napravi novac.

Povodom pohvala poslovnom okruženju u Srbiji koje stižu iz inostranstva, on je rekao da je tragično naše nerazumevanje jezika u diplomatiji, te da kada vam stranac kaže da mu nešto izgleda interesantno, da vam on poručuje da to ne vredi "ni boba".

"Uspeh reformi se može meriti jedino prema tome kolike su nam plate, kolika je stopa zaposlenosti, koliko nam ljudi beži iz Srbije, koliko se novih firmi osnuje, kakav je stav domaćih privrednika prema investiranju, koliko stranaca dođe bez subvencija, što su pravi pokazatelji", istakao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.