Šteta od grada u Topoli 20 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2018, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šteta od grada u Topoli 20 miliona evra

U opštini Topola zbog jučerašnjeg nevremena praćenog velikom količinom kiše i grada proglašena je vanredna situacija. Grad je zahvatio 6.500 hektara pod voćem što je 85 odsto od ukupnih površina, rod je stradao, a preliminarana šteta procenjena je na 20 miliona evra.

Ovogodišnji rod šljiva u voćnjaku Saše Savića umesto da završi u izvozu za Rusiju ostao je na zemlji. Nezapamćeni grad pogodio je voćnjake a pored roda uništena su i stabla u zasadima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Voćarstvo je uništeno u ovom kraju. Imali smo maline, kupine, šljive, kruške, ratarske useve i tu je možda 90 odsto štete napravljeno bez znakova nekog mogućeg oporavka samih voćki. Problem je biljku sačuvati ako uopšte to u ovom trenutku može. Grad je bio veličine oraha i krupniji, kao šoljica od kafe, a sve se to desilo vrlo munjevito", kaže Saša Savić, poljoprivredni proizvođač, selo Jarmenovci.

I kod Zorana Đurića u voćnjacima i zasadu kupine ista situacija, velika šteta na rodu i biljkama.

"Naredne dve godine je potrebno da bi se povratio rod. To prosto ne može brzo da se oporavi, mladari koji su sada oštećeni bili su za iduću godinu, dogodine od novih nemamo rod, tako da se tek one tamo godine spremaju za naredni rod", kaže Zoran Đurić, poljoprivredni proizvođač, selo Jarmenovci.

Opština Topola pomoći će voćarima u vidu reprograma kredita preko subvencija, ali i sredstvima za zaštitu samih zasada.

Mi raketa nemamo, kupujemo ih sami kao opština ali šta to nama vredi kada iz susedne opštine, koja ne kupuje protivgradne rakete oblak naiđe, već se napravi, onda se spusti a mi ovde iz pola stanica nismo mogli da pucamo juče zbog toga što su oblaci bili toliko nisko da je pretila opasnost od ugroženosti domaćinstava sa tim raketama. Mi smo nemoćno gledali kako sila prirode potpuno uništava ogroman rad i ulaganja ovih ovde domaćina", kaže Dragan Jovanović, predsednik skupštine opštine Topola.

Godišnji izvoz voća prve klase za Rusiju iz opštine Topola iznosi preko 15 miliona evra. Ove godine toga neće biti jer je i pričinjena materijalna šteta veća od vrednosti samog izvoza i iznosi 20 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.