Stefanović: Sve, da pregovori počnu u martu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2014, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Sve, da pregovori počnu u martu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da će Srbija sve da uradi da završi izmene Akcionog plana u vezi Poglavlja 24 tokom januara i februara da bi bili spremni za početak pregovora u martu.

On je i napomenuo da međutim, odluka o početku pregovora o poglavljima ne zavisi tada više od nas.

Govoreći o saradnji policija u regionu, Stefanović je rekao da ta saradnja, kao i ona sa Evropskom unijom često prevazilazi nivo bilateralne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnje, jer je zajednički interes da se poboljša bezbednost građana.

On je objasnio da su organizovani kriminal, trgovina ljudima i narkoticima oblasti u kojima sarađuju i usavršavaju se zemlje regiona, pošto kriminalci ne poznaju državne granice.

"Naš interes je da to zaustavimo i trudimo se da saradnja bude takva da granica nema", poručio je ministar na konferenciji za novinare nakon foruma ministara unutrašnjih poslova i pravde "EU zapadni Balkan".

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano ukazao je da je Italija tokom svog predsedavanja EU, svojim predlogom za uspostavljanje kontak punktova i multinacionalnih "ad hok" timova doprinela jačanju saradnje i kontakata policija.

Prema njegovim rečima, samo saradnja može doprineti povećanju bezbednosti.

On se osvrnuo i na borbu protiv takozvanih stranih boraca najavivši da će na današnjem sastanku Saveta ministara EU podneti predlog da se kazne svi oni koji žele da idu da ratuju u strane zemlje čak iako se ne bave regrutovanjem boraca.

S tim u vezi treba pojačati nadležnosti policije kako bi mogli da kontrolišu, uz mere lične prevencije, one koji nameravaju da se bave terorističkom aktivnošću.

Italijanski ministar je izrazi zadovoljstvo što je imao priliku u Beogradu da vidi kako Srbija prihvata neke elemente italijanskog zakonodavstva za borbu protiv organizovanog krminala, koji su u Italiji dali rezulatati i za koje se nada da će biti efiakasni i ovde.

Dimitris Avramopulos: EK želi da Srbija bude među prvim sledećim članicama EU

Evropska komisija želi da vidi Srbiju među prvim zemljama koje će postati članice Evropske unije, rekao je danas komesar Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos.

On je, nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, u okviru ministarskog foruma EU - Zapadni Balkan u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, rekao i da će EK podržati Srbiju na putu evropskih integracija i pomoći joj u izradi akcionog plana za Poglavlje 24.

"Evropska komisija je svesna napora koje Srbija preduzima u oblasti unutrašnjih poslova, naveo je Avramopulus i istakao da Srbija na putu evrointegracija nije sama i da će imati punu podršku Evropske unije, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Stefanović i Avramopulus su razgovarali i o reformama koje MUP sprovodi, a u okviru kojih će biti donet novi Zakon o policiji, borbi protiv terorizma, integrisanom upravljanju granicama, viznoj liberalizaciji...

Avramopulus je ohrabrio Srbiju da nastavi sa sprovođenjem mera u cilju smanjenja broja tražilaca azila, srpskih državljana u određenim zemljama Evropske unije, kako ne bi došlo do zloupotrebe prava na azil.

Ministar Stefanović upoznao je Avramopulusa sa merama koje je Vlada Srbije preduzela u borbi protiv terorizma i istakao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova biti pouzdan partner u toj borbi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.