Šta znaš o Crvenom krstu danas u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2016, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šta znaš o Crvenom krstu" danas u Novom Sadu

U kasarni "Jugovićevo" u Novom Sadu danas, sa početkom u 10.30 časova, biće održana aktivnost "Šta znaš o Crvenom krstu", koja će okupiti oko 100 mladih volontera i volonterki iz 25 organizacija Crvenog krsta iz Vojvodine.

"Šta znaš o Crvenom krstu" namenjena je volonterima i volonterkama Crvenog krsta uzrasta od 16 do 19 godina koji su prošli obuke iz Međunarodnog humanitarnog prava i Difuzije - širenja znanja o međunarodnom humanitarnom pravu, o osnovnim principima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, promociji, zastupanju i širenju ideja koje su sadržane u njima.

Kroz niz različitih i povezanih poligona koji se odnose na konkretne situacije u ratnim sukobima učesnici i učesnice igraće uloge zatvorenika, civila, vojnika, humanitarnih radnika, i na taj način, iz različitih uglova, sagledavati životne teškoće tokom oružanog sukoba kao i pravila koja su na snazi u takvim ekstremnim uslovima. Kroz praktičnu demonstraciju, mladi volonteri imaju priliku da na sopstvenom iskustvu osete problematiku očuvanja i pravilnog sprovođenja Međunarodnog humanitarnog prava i poštovanja Ženevskih konvencija.

Današnja aktivnost se organizuje u okviru obeležavanja "Nedelje Crvenog krsta" koja traje od 8. do 15. maja. Aktivnost je nastala po ugledu na Raid Cross, i razvijena je od strane francuskog i belgijskog Crvenog krsta, a u cilju promocije značaja poznavanja i poštovanja Međunarodnog humanitarnog prava.

Kako je Srbija na tranzitnoj migracionoj ruti, Crveni krst se kroz svoju humanitarnu ulogu susretao sa pričama migranata koji neretko svedoče o različitim situacijama nepoštovanja Humanitarnog prava i upravo iz tog razloga Crveni krst ima važnu ulogu u edukaciji stanovništva (posebno mladih) o pravima ljudi u toku oružanih sukoba, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.