Šta uraditi da bi opstali stari zanati?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2020, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta uraditi da bi opstali stari zanati?

U poslednje vreme, sve je teže u pronaći slobodnog molera, vodoinstalatera, keramičara ili tapetara. Zanatska zanimanja u našoj zemlji godinama su deficitarna, a potrebe za tom vrstom usluga su sve veće. Kako žive i rade zanatlije, da li i pod kojim uslovima ta delatnost može da opstane, u narednoj priči.

Prve zanatske veštine, Andrija Beg stekao je pre oko četiri decenije u očevoj radionici za oštrenje makaza i noževa. Posle časova u školi, on je, kako se priseća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vredno radio, a nakon što mu se otac razboleo, preuzeo je radionicu u Jevrejskoj 13. Proširivanjem delatnosti, zavoleo je posao izrade ključeva, ali mu je, kako kaže, ipak najdraže - naoštriti makaze.

"Makaze, to je ono što bi rekli filing. Pogotovo kad su stare, zarđale, starinske od babe, dede što se kaže neko nasledio, pa od njih kad napravim nešto, onda se vidi da je nešto rađeno. A to je i najmanje isplativo, to je nešto što ostaje u vama. Neko, na primer, voli noževe, moj otac je voleo brijače, ja to na primer ne volim, toga više ni nema", kaže Andrija Beg.

Bez alata nema zanata, ali za opstanak te delatnosti, moraju se steći preduslovi. Nedostatak školovanih majstora, odlazak u inostranstvo onih, koji su ispekli zanat, nepostojanje Zakona o zanatstvu, razlozi su zbog kojih u toj oblasti zaostajemo za ostalim evropskim državama, navode u novosadskom Udruženju zanatlija.

"Danas pričamo mnogo o turizmu, zašto ne bismo u sklopu tog turizma imali i ponudu starih zanata, koji još uvek opstaju i koji su jako dobri za porodične firme, koje bi zaposlile celu porodicu i još neko i veoma, veoma dobro prolaze na tržištu. Vi ćete danas jako teško naći vodoinstalatera, tapetara, kada dođete u taj problem da vam to treba, tek onda ćete shvatiti da ga nema, da je užasno skup. Zašto je skup, zato što ga nema, zato što nema konkurenciju, nema ono što će mu dati šansu", kaže Slavko Novaković, predsednik Udruženјa zanatlija Novog Sada.

Cela Evropa počiva na mikro, malim ili srednjim preduzećima, a prvi problem stranih kompanija po dolasku u Srbiju je upravo pronaći radnu snagu za zanatske usluge, dodaju u Udruženju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.