Šta se sve krije u poštanskim pošiljkama?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se sve krije u poštanskim pošiljkama?

U ponedeljak, u Novosadskoj pošti, carinici su pronašli pet pošiljki sa semenkama kanabisa i sprečili njihovu dalju distribuciju. To nas je navelo da istražimo kako se roba na carini kontroliše, šta se sme slati i primati, a šta ne.

Carinici su pronašli više od 50 semenki kanabisa poslatih uglavnom iz Španije i sa Malte, a najveći broj bio je namenjen primaocioma u okolini Novog Sada.

“Ono što je zabranjeno, to je ovo seme kanabisa,  doduše semenke su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zabranjene kod nas, ne mogu da se uvezu i od strane fitoinspekcije i od strane nas.  Međutim u zemljama iz kojih to dolazi kao što Španija,  kao što je Holandija, kao što je Malta,  to je dozovoljeno da se kupi i u redovim prodavnicama”, izjavio je Srećko Mrganić, koordinator poslova u carinarnici Novi Sad.

Iz Carinarnice Novi Sad kažu da su osim semena kanabisa stizale i druge prilično neuobičajene pošiljke. Tako su jednom naišli na pauka crnu udovicu, pitona, kao i na alkoholno piće - afrodizijak iz Kine u kojem se nalazila škorpija.

“Gledamo odakle paketi dolaze, gledamo adresu,  kolika je otprilike težina, šta bi to moglo da bude,  šta piše na sadržaju same pošiljke i tako se odlučuje. Ako nema pošiljaoca,  odmah nam je sumnjiv paket, ako paket dolazi iz zemalja iz kojih inače ne dolazi, ako nam je sadržaina neobična,  onda to pregledamo”, dodao je Mrganić.

Preko pošte i carinarnice može se slati i primati sva roba koja je za lične potrebe, ona koja je u originalnom pakovanju i ima proizvođačku deklaraciju. Pažnja! Fizička lica ne mogu uvoziti i izvoziti robu trgovačkog karaktera, oružje i municiju, psihoaktivne suprstance, a ne mogu ni u pošiljkama primati i slati lekove za ličnu upotrebu.

stali saveti, sve korisne informacije i kontakt telefon dostupni su na sajtu www.carina.rs. 

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.