Srbobranu najviše novca za pošumljavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2019, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbobranu najviše novca za pošumljavanje

U Srbiji je pod šumom samo 30 odsto teritorije, a najmanja pošumljenost u Evropi beleži se u Vojvodiniii i iznosi šest odsto. Ministarstvo zaštite životne sredine ove godine, za pošumljavanje je namenilo 41 milion dinara, a od šest opština kojima su odobrena sredstva, najviše novca ,dobila je opština Srbobran.

U opštini Srbobran manje od dva odsto zemljišta je pod šumama. Ulaganjem 4 miliona dinara u sadnice drveća i sitnog rastinja, koje je opština Srbobran po projektu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobila od Ministarstva zaštite životne sredine, stanje će se zantno popraviti, kaže predsednik opštine Radivoj Paroški.

"Početak pošumljavanja je planiran negde za početak novembra meseca i trebalo bi da se završi u roku od 30 dana do kraja novembra, ali kako nam vremenski uslovi budu dozvoljavali tako ćemo raditi i ja se nadam da ćemo u nekom najgorem slučaju do kraja godine završiti pošumljavanje. A radi se o jednoj staroj šumi, 7,5 hektara u samom Srbobranu na desnoj obali Velikog bačkog kanala, šuma ima preko 200 godina, sada je na neki način i devastirana", dodao je on.

Veliki problem je i u samom rasporedu drveća i sitnog rastinja, ali i to što se sadnice prethodnih pošumljavanja nisu primile, ističe Radivoj Paroški.

"Poslednje pošumljavanje je bilo pre dve godine, međutim sadnice nisu opstale jer nije postojao dobar sistem za održavanje. Nije dovoljno samo posaditi, nego sadnice treba negovati i to nekoliko godina da bi se one zapravo primile i da bi krenule samostalno da rastu. Ali, poslednje uspešno pošumljavanje i podizanje vetrozaštitnih pojaseva je bilo pre dvadesetak godina, i to je na sreću sada jedan ukras i našeg atara i puteva koji se nalaze na teritoriji opštine", rekao je Paroški.

Sa pošumljavanjem se počinje početkom novembra, a prema projektu sadiće se bela vrba, topole, poljski jasen, hrast lužnjak i siva jova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.