Srbija dobro mesto za ulaganje u startapove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobro mesto za ulaganje u startapove

Srbija je dobro mesto za ulaganje u startapove, a dijaspora može da im pomogne da razviju svoj posao i plasiraju ga na međunarodno tržište, kažu za Tanjug u organizaciji “Serbian Entrepreneurs”, koja okuplja preduzetnike i investitore srpskog porekla u Silicijumskoj dolini.

Predstavnici ove organizacije sastali su se u San Francisku sa delegacijom Vlade Srbije, koja im je predstavila planove, ciljeve, ali i postignute rezultate u digitalizaciji, IT sektoru, inovacijama...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
“Serbian Entrepreneurs” je organizacija osnovana 2016. godine i ima oko 150 članova, a njihov cilj je povezivanje sa preduzetnicima u Srbiji i rad na projektima od strateškog značaja za domaću tehnološku industriju, naročito za startap sistem.

Imaju ogranke u osam gradova širom sveta, a u sredu su bili domaćini delegaciji Vlade Srbije, koja se tokom ove nedelje u San Francisku i Silicijumskoj dolini sastala sa predstavnicima investicionih fondova i IT kompanija.

Predstavnik “Serbian Entrepreneurs” Tihomir Bajić kaže za Tanjug da je organizacija osnovana na inicijativu nekoliko ljudi, koje povezuju srpsko poreklo i profesije.

Srbija ranije nije imala preduzetničku organizaciju u Silicijumskoj dolini, dok su druge države, poput Kanade, Izraela i Irske, imale svoje organizacije koje su pomagale startapovima i preduzetnicima u matici.

“Naša organizacija je neprofitna, nije politički aktivna, a pomažemo našim preduzetnicima po principu 'pametno prosledi'. Niko ne traži finansijsku naknadu za svoj trud, već samo da se unutar mreže međusobno pomažemo”, kaže Bajić, inače izvršni direktor u kompaniji LTSI, koja se bavi finansijama.

“Serbian Entrepreneurs” do sada je imala više od 25 investicija u srpske startapove, a direktno je pomogla osnivanje 10 startapova.

Kako to rade?

“Tako što pronađemo preduzetnike ili investitore u SAD koji žele da se spoje sa ljudima u Srbiji kako bi osnovali startapove ili naša organizacija od početka pomaže njihovo osnivanje i finansiranje”, kaže Bajić.

Sarađuju sa inicijativom “Digitalna Srbija”, Startitom i ostalim investicionim fondovima u Srbiji.

“Fokusiramo se i na obrazovanje, prevodimo preduzetničke knjige na srpski jezik, pomažemo inicijative koje se bave obrazovanjem i lokalne preduzetnike, delatnike koji žele da uspešno predstave Srbiju i srpski startap u inostranstvu”, kaže on.

Bajić ne misli da Srbiji nedostaje investicioni kapital, iako je to problem koji mnogi predstavljaju kao najveći.

“Mi to rešavamo tako što dovodimo strani kapital koji preko nas, na preporuku, ide u srpske startapove. Veći problem je kako se oni predstavljaju u inostranstvu i kako izlaze na tržište u inostranstvu. Naši ljudi nemaju iskustvo i onda dolazi do velikih razlika u predstavljanju ideja, jer nešto što u Srbiji ima smisla, u inostranstvu nema”, objašnjava.

Ističe da je zato dijaspora bitna, kako bi, između ostalog, prenela svoje iskustvo.

“Serbian Entrepreneurs” pomogli su da kompanija Gugl omogući korišćenje trgovinske platforme uz Google Merchant Account (nalog) za područje Srbije.

Trenutno komuniciraju i sa kompanijom Apple kako bi u skorijoj budućnosti bio otvoren App Store za Srbiju.

Brano Perković iz Serbian Entrepreneurs da će se uskoro i to dogoditi.

“Apple nam je sledeći korak. Ne možemo da kažemo detalje, ali je pitanje kada, a ne da li će. Nadamo se dobrim vestima početkom sledeće godine”, kaže Perković.

Podseća da su uz pomoć njihove organizacije predstavnici Gugla došli u Beograd 2017. godine, nakon čega je u Srbiji postao aktivan Google play, a Google postao deo inicijative “Digitalna Srbija”, iako nemaju predstavništvo u Beogradu.

Perković kaže da su sastanci koje je srpska delegacija imala sa velikim brojem investicionih i IT kompanija u Silicijumskoj dolini prošli odlično i da je to samo prvi korak.

“U narednom periodu želimo da dovedemo stratapove i privatne kompanije da u Silicijumskoj dolini predstave svoja rešenja, ali i Srbiju, na najbolji način”, kaže on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.