Spomenik Kralja Petra Prvog Oslobodioca u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2021, 14:12

Spomenik Kralja Petra Prvog Oslobodioca u Vršcu

Povodom stogodišnjice od smrti Kralja Petra Prvog Oslobodioca 1921-2021, udruženje za negovanje tradicije banatskih Srba u Vršcu „Vojvodstvo 1918-2018“, donelo je odluku za podizanje dostojnog spomenika kralju Petru Prvom Oslobodiocu.

Tokom 2020. godine odbor za obeležavanje jubileja u Vršcu, izabrao je i angažovao eminentog vajara dr Velimira Karavelića da u produženom poprsju izvede skulpturu poslednjeg srpskog pravoslavnog vladara u punom dostojanstvu sa krunidbenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nakitom (insignijama).

Samim tim ovaj model spomenika jeste jedinstven u srpskoj likovnoj umetnosti jer je kralj Petar Prvi prvi put izvajan sa krunom, plaštom kopčom, ordenom svetog Cara Lazara, skiptarom i šarom.

"U ovom rešenju tražili smo simboliku i u tome da insignije nikada nisu prešle reku Dunav u Vojvodstvo Srbsko na udivljenje narodu. Po pričama, deo Kraljeve krune vezuje se i za Vršac i za našeg zvonolivca i topolivca Joanesa Botu kome je kum bio Vožd Karađorđe. Bota je bio njegov prvi topolivac, zato se veruje da je deo ručke sa Karađorćevog topa koja je simbolično uliven u kraljevsku krunu, delo ovog plemenitog livca koji je posle sloma Prvog Srpskog ustanka svio porodično gnezdo u Vršcu", kaže predsednik udruženja Zoran M. Turkan.

Prema njegovim rečima, Udruženje ''Vojvodstvo 1918-2018'' za negovanje tradicije banatskih Srba u Vršcu, bilo je organizator obeležavanja Stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodstva Srpskog matici Kraljevini Srbiji u Vršcu, osmodnevnog programa posvećenog stogodišnjici jubileja u mesecu oktobru i novembru 2018. godine. Program se odvijao u Vladičanskom dvoru i Narodnom Pozorištu '' Sterija'' u Vršcu. Pokrovitelji svečanosti bili su: Srpska Pravaoslavna Eparhija banatska, Ministarstvo Pravde Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Grad Vršac.

Tokom 2019. godine štampana je i monografija o pomenutom jubileju pod nazivom ''Otadžbini s ljubavlju''. Suština samog obeležavanja jubileja bila je sabornost i ljubav, istina i pravda jednog građanskog odnosa sa etikom i stilom koji je Vršac oduvek negovao. U obeležavanju jubileja su učestvovale najpozvanije ličnosti: Protojerej-stavrofor Dušan N. Petrović, Akademik dr Kosta Čavoški, Nikola Kusovac, dr Ljubomirka Krkljuš, dr Miodrag Maticki, Akademik Matija Bećković, Aleksandra Ninković-Tašić, Dušan Milovanović, Dragomir Acović i govorili na odabrane teme iz domena duhovnosti, istorije i kulture. Stručni savet koji je činio komisiju za izbor najboljeg idejnog rešenja, inače poznavaoci lika i dela kralja Petra Prvog, činili su: princ Mihailo Karađorđević najmlađi kraljev praunuk; Dragomir Acović heraldičar, arhitekta, istoričar umetnosti; Dušan Milovanović istoričar umetnosti; Dragan Reljić upravnik Zadužbine Kralja Petra Prvog na Oplencu i predsednik udruženja Zoran M. Turkan, slikar.

"Ovaj jubilej je od nacionalnog značaja u podsećanju na ličnost i delo kralja Petra Prvog i njegovom odnosu prema Vojvodini, on prevazilazi granice i skromne materijalne resurse našeg udruženja ''Vojvodstvo 1918-2018''. Očekujemo da našu inicijativu i dosadašnje napore podrži Grad Vršac kao i relevantne institucije Republike Srbije i Pokrajine Vojvodine u obnovi narodnog pamćenja na kralja Petra Prvog", kaže Turkan.

Model poprsja odliven je u gipsu i donet u Vršac, ali usled pandemije korona virusom nije imao javnu promociju modela - izgleda budućeg spomenika koji bi trebalo biti izveden u belom kamenu, a svečano otkriven 16. avgusta 2021. godine, na stogodišnjicu smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića Oslobodioca. Dostojno mesto na kome bi se spomenik postavio je Trg Svetog Teodora Vršačkog, nekada Trg Kralja Petra Prvog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.