Sovembar najviše vole deca i ljubitelji sova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2017, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sovembar" najviše vole deca i ljubitelji sova

Tradicionalna manifestacija "Novembar - mesec sova" počela je prošle nedelje u Kikindi, najvećem urbanom zimovalištu sova utina na planeti. 

Brojnim izložbama, stručnim predavanjima i posetama svim gradskim i seoskim i vrtićama, Kikinđani će do 1. decembra ukazati počast sovama.

"Novembar je posvećen sovama, prepoznatljivom simbolu Kikinde.Gradska uprava je pre tri godine donela program o zaštiti i očuvanju zimovališta sova utina. U pitanju je monitoring, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postavljanje korpi za gnežđenje, proučavanje ishrane, ali i aktivno promovisanje ovog prirodnog fenomena. Šestoj po redu manifestaciji "Novembar - mesec sova" upečatljiv utisak dali su učenici osnovnih i srednjih škola. Kreativne radove izložili su u sali "Partizana", rekao je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.

Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, potvrdio je da je u petak obavljeno probno brojanje sova. Ornitolozima su pomagali kikindski osnovci.

"Naš tim je uspeo da prebroji 238 sova. Za ovo doba godine to je solidan broj, budući da je zaista poslednjih dana toplo. Sa prvim mrazevima se očekujemo povećanje broja sova u centru Kikinde. Ova godina je bila dosta povoljna za gnežđenje sova utina. Očekujemo da kikindsko zimovalište uskoro dosegne pun sjaj. Sa zadovoljstvom mogu da najavim da će ekipa BBC krajem januara ponovo doći u Kikindu. Ovoga puta će akcenat biti na ljudima i ovom gradu zabeležiće izjave običnih ljudi i njihov stav o sovama i ovom fenomenu", saopštio je Ružić. Ornitolozi su 2009. otkrili zapanjujući podatak. U centru Kikinde izbrojali su čak 743 sove utine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sovembar u Kikindi

Izvor: RTS, 27.Nov.2017

Poznato je da je Kikinda najveće zimovalište sova utina na svetu i one predstavljaju prepoznatljiv simbol grada. Zato je novembar, mesec posvećen ovim simpatičnim pticama, dobio naziv Sovembar. Tim povodom lokalna Kancelarija za turizam već godinama organizuje bogat program. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.