Somborske fasade vape za obnovom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2017, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Somborske fasade vape za obnovom

U centru Sombora u toku su radovi na izgradnji prolaza koji će spojiti trg kog pozorišta sa centralnim gradskim trgom. Od značajnijih investicija u samom gradskom jezgru najavljuju se i radovi na Gradskoj kući.

"Za početak će biti samo u kozmetičkom smislu urađeno uređenje Gradske kuće, odnosno samo krečenje fasade. Problem je kanalizacija i rade se projekti vezani za rešenje problema kanalizacije. Moraćemo podizati i podlogu, pa zbog toga je i sve stalo inače bi fasada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već bila uređena", kaže Milan Stojkov, glavni urbanista Grada Sombora.

Sledeća na redu za obnovu treba da bude Grašalkovićeva palata, ali će početak radova zavisiti od novca potrebnog za to.

"Konkurisali smo na nekoliko konkursa, ali novac nam nije odobren. Potrebno je 120 miliona dinara, što Sombor nema u svom budžetu. Grašalkovićeva je zamišljena kao regionalni kulturni centar. Projekat je završen i čeka se realizacija, a nadamo se da će to biti naredne godine", kaže Stojkov.

Obnova je potrebna mnogim zgradama u centru, smatra prvi urbanista grada Sombora.

"Na nekima su samo sređene fasade, a unutrašnja dvorišta su katastrofalna. Koliko-toliko Sombor ipak na prvi pogled deluje lepo, ali mnogo fasada treba da se uredi. Upravo se sada iznalaze rešenja kako da to uradimo tamo gde ima više vlasnika", kaže Stojkov.

Kod obnove je često problem vlasništvo jer vlasnici zgrada ili nemaju novca ili nemaju volje da se zgrade u kojima žive obnove. Grad je spreman da pomogne ili kroz izradu projektne dokumentacije ili kroz sufinansiranje radova.

"Tamo gde i grad Sombora ima određenu nepokretnost mnogo je lakše uraditi sanaciju fasade, ali tamo gde su samo stanari ide se ka tome da grad o trošku vlasnika izvrši sanaciju i da kasnije te radove naplati", objašnjava Miroslav Kovačić, član Gradskog veća za komunalnu oblast.

Jezgro grada Sombora je pod zaštitom, a brigu o toj zaštiti vodi pokrajinski Zavod za zaštitu spomenika kulture. Svi radovi u jezgru obavljaju se uz saglasnost tog zavoda čiji stručnjaci određuju čak i boju na fasadi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.