Izvor: Magyar Szó, 28.Jan.2015, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombor će ponovo imati ombudsmana

Za petak, 30. januar, je predsednik Skupštine grada Sombora, Borislav Staničkov, zakazao sednicu lokalnog parlamenta na čijem će dnevnom redu biti neobično malo tačaka. Odbornici će prvo raspravljati o predlogu Odluke o zaštitniku građana grada Sombora. Postojanje gradskog ombudsmana predviđeno je Statutom, a tu dužnost je do sada obavljala samo Irina Burka-Parčetić, današnja načelnica Gradske uprave. Statut grada Sombora ne propisuje suviše zahteva za Zaštitnika građana grada Sombora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << a to su da kandidat mora da poseduje, pored opštih uslova za sticanje biračkog prava, državljanstvo, punoletstvo, poslovna sposobnost, prebivalište na području Grada, završen pravni fakultet, da je istaknutih stručnih sposobnosti i visokog moralnog integriteta, sa najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti ljudskih i manjinskih prava, da nije osuđivan i protiv koga se ne vodi krivični postupak. Zaštitnik građana ne može biti stranačka ličnost, ne sme da obavlja javnu funkciju, a ni neku profesionalnu delatnost. Zaštitnika građana bira Skupština grada Sombora, a može da ga predloži i odbornička grupa ili najmanje trećina odbornika Skupštine grada. Mandat ombudsmana traje pet godina.

Na ovu tačku dnevnog reda je gradski odbor Demokratske stranke reagovao izjavom u kojoj naglašava da klimavo obrazloženje za ponovno uvođenje funkcije lokalnog ombudsmana stvara sumnju da cilj vladajuče većine nije obezbeđivanje građanskih prava, nego da se jednostavno pokazala potreba za otvaranjem radnog mesta nekome ko je to nečim zaslužio.

Lokalni parlament će u petak raspravljati i o novom predlogu Odluke o gradskim administrativnim taksama, a sednicu će završiti izborima i imenovanjima.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.