„Somboled“ ponovo smanjio otkup mleka

Izvor: Blic, 11.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Somboled“ ponovo smanjio otkup mleka

SOMBOR - Proizvođači mleka iz Čonoplje juče su se okupili ispred otkupnog mesta nakon što su dobili obaveštenje iz „Somboleda" da će mlekara prepoloviti količine koje preuzima od poljoprivrednika. Sa pitanjem šta da rade sa viškovima mleka, otišli su na sastanak kod gradonečelnika gde su zatražili pomoć za prevazilaženje ove situacije.

Smanjenjem otkupa mleka proizvodjači su zatečeni, jer su koliko juče na otkupnim mestipa predali uobičajene količine. Od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << danas će te količine biti duplo manje. Kažu da bi minimum korektnosti bio da ih je neko o tome obevestio bar mesac dana ranije.

- Obavestili su nas da će biti smanjene količine mleka koje će od nas otkupljivati. Pozvali smo mlekaru, ali su nam rekli da ih moramo razumeti i da moramo malo da se stpimo. A šta mi sada da radimo sa mlekom? Ja sam nosio 60 litara, a sada mogu samo 20 - kaže Đuro Batalo koji ne zna šta će sa 40 litara mleka viška.

- Meni su rekli da svaki drugi dan donesem po 10 litara. A ja samo od toga zavisim, jer nemam nikakva druga primanja - vajka se Gopa Bjelopetrović.

Siniša Jezdić je do sada nosio dnevno 40 litara mleka, ali od danas može „Somboledu" da preda samo 20 litara.

- Ja i supruga ne radimo. Živimo od proizvodnje mleka. Osam godina nam je trebalo da razvijemo proizvodnju, a sad nemamo kome da predamo mleko. Barem da je izašao neko ispred „Somboleda" i ovim ljudima rekao „imate mesec dana da se snađete", a ne ovako - kaže Jezdić.

U sličnoj situaciji su i ostali proizvođači iz Sombora, okolnih salaških naselja i sela. Njihovi predstavnici juče su razgovarali sa gradonačelnikom Dušanom Jovićem.

- U Somboru ima oko 8.000 poljoprivrednih gazdinstava, a sigurno 6.000 se bavi proizvodnjom mleka, a evo u kakvu su situaciju sada dovedeni. Hoćemo li sutra dočekati da neko kaže - sad nećemo da otkupimo važe žito, vaš suncokret. Dokle ćemo biti građani petog reda - upitao je na sastanku Stipan Hornjak iz Gradine.

Radislav Karalić sa Bukovca predložio je da svi proizvodjači mleka iznesu mleko na pijacu. - Prodavaćemo ga po 20 dinara za litar, ali onda će 20 inspektora odmah doći da nas kazni zbog toga - kaže Karalić.

Gradonačelnik Dušan Jović je za danas dogovorio zajednički razgovor predstavnika „Somboleda", proizvođača i gradske uprave.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.