Šlepere na autoputu voze u kontrasmeru

Izvor: Blic, 29.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šlepere na autoputu voze u kontrasmeru

NOVI SAD - Šokantne snimke vožnje kamiona u suprotnom smeru autoputem kod petlje Mišeluk, šleper koji pri bahatom uključenju na kolovoz „iseca" put koloni nadolazećih automobila i vožnja u rikverc po zaustavnoj traci, koji su osvanuli na internet sajtovima, zabeležile su policijske kamere postavljene na tunele kod Mosta slobode. Iako u policiji tvrde da tu imaju stalne patrole, to očigledno nije omelo kamiondžije da se tokom vožnje „predomisle" i promene smer, rizikujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << živote na desetine vozača koji su jedva izbegli direktni sudar sa njima.

Na snimcima, koji su preko sajta „Youtube.com" pod nazivom „Mišeluk" i „Kamiondžije - Novi Sad" obišli svet, vide se četiri kamiona čiji vozači, bez imalo dileme „seku" put automobilima i voze u suprotnom pravcu. Sva četiri kamiona zabeležena su na uključenju u traku koja iz Sremske Kamenice vode ka gradu, preko tunela i Mosta slobode, što vozačima očigledno nije bila planirana maršuta. Jedan od kamiondžija je čak, nakon što je izleteo u suprotnu traku, mirno nastavio da njom vozi, dok je drugi pokušao da „ispravi" grešku u trasi, pa je sejući paniku među vozačima koji su nailazili iza njega, odvozao stotinak metara u rikverc. Po principu „zakona jačeg" vozači kamiona se nisu obazirali ni na gradski prigradski autobus pun putnika koji se kretao ka gradu. Snimak pokazuje kako je vozač gradskog prevoznika u poslednjem momentu uspeo da zaobiđe kamion koji se zaustavio na samom uključenju, da bi zatim krenuo u suprotnom pravcu.

- Policiji su poznati svi vozači koji su počinili ove prekršaje. Ispostavilo se da su pogrešili pravac i svi su propisno kažnjeni - rečeno je „Blicu" u novosadskoj saobraćajnoj policiji. Saobraćajci napominju da kamiondžije koje voze ovako „divlje" nisu masovna pojava na Mišeluku. Uz to, u policiji dodaju i da su na toj deonici stalne saobraćajne patrole, a tu je i video-nadzor na tunelu odakle su i potekli ovi snimci.

- Na Mišeluku nije baš najjasnija signalizacija, tako da se ljudima koji dolaze sa strane često nije jasno kuda treba da voze. Naravno, to ne opravdava postupke koji ugrožavaju ostale vozače - priča Živko Milovanov, iz autotransportnog preduzeća „T&M". On napominje da zabunu stvara i zabrana prelaska težim kamionima preko drumsko - železničkog mosta, zbog čega kamiondžije često pokušavaju da nađu neki „alternativni" pravac.

- Priznajem da smo ponekad bahati u saobraćaju. Provodimo sate i sate vozeći po užasno lošim putevima, ali nismo kamikaze. Imamo i mi savest. Pojedine kolege koje su izazvale nesreće u kojima je neko nastradao i dan-danas ne spavaju mirno, jer ih muči savest - kaže Milovanov.

U saobraćajnoj policiji podsećaju i da je jedna od nevolja i to što „danas svako može da vozi kamion".

- Poslodavci zapošljavaju mladiće koji su maltene tek položili vozačke ispite i daju im da voze kamione teške 20 tona. Za taj posao je neophodno iskustvo, tako da je ponekad čista sreća što u ovakvim slučajevima ne dođe do ozbiljnijeg incidenta - navode u policiji.

Nisu svesni rizika

- Problem saobraćajne (ne)kulture važi za sve učesnike u našem saobraćaju, ne samo kamiondžije. Nažalost, većina vozača nije svesna koje rizike nosi nepoštovanje saobraćajnih pravila. Upravo je bezbednost saobraćaja stavka kojom smo se najviše bavili u novom Zakonu o saobraćaju koji propisujei znatno oštriju kaznenu politiku - kaže profesor Milan Inić, jedan od autora novog zakona. Iako napisan krajem 2005. godine, ovaj zakon još uvek nije stupio na snagu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.