Slano Kopovo dom hiljadama ptica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2014, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slano Kopovo dom hiljadama ptica

Specijalni rezervat prirode Slano Kopovo kod Novog Bečeja povremeno je stanište za čak hiljade i hiljade ptica selica. Isto tako ova jedinstvena slana akvatorija je dom u kome se gnezde više vrsta ptica atipičnih za Panonsku niziju.

Slano Kopovo je od 2004. godine uvršteno u mrežu svetski značajnih područja i na Ramsarsku listu zbog svoje izuzetne važnosti za ptice selice, pre svega ždralove.

"Najatraktivniji period jeste jesenja migracija. Slano Kopovo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najpoznatije po ždralovima jer predstavlja najmasovnije okupljalište ovih ptica na njihovom migratornom putu ka severnoj Africi. Svake jeseni u Slano Kopovo sleti i po dvadeset hiljada ždralova. Pored ždralova spomenula bih i izuzetno veliki broj gusaka i pataka. Među njima su i izuzetno retke vrste guska crvenovoljka i mala lisasta guska", rekla je diplomirana biološkinja i stručna saradnica u Specijalnom rezervatu prirode Slano Kopovo Silvija Šimončik.

Nedavna ponovna pojava virusa ptičjeg gripa u Velikoj Britaniji, Holandiji i Nemačkoj nametnula je pitanje ima li opasnosti za ovdašnju pernatu populaciju.

"Svakako radimo monitoring na Slanom Kopovu kroz stručnu i čuvarsku službu. Tesno sarađujemo sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji su nam najveća pomoć i stručna podrška", dodala je Silvija Šimončik.

Rezervat je podeljen u tri stepena režima zaštite. Prvim stepenom zaštite obuhvaćena je sama bara sa tršćakom. Međutim za preko 200 vrsta ptica, što predstavlja 63 odsto svih poznatih vrsta u Vojvodini, jednako su važna zaleđa bare i tršćaka, livade, pašnjaci i njive koji su obuhvaćeni drugim i trećim stepenom zaštite.

Sa blizu hiljadu hektara Slano Kopovo je pravi dragulj. Ne samo u Srbiji nego i u ovom delu Evrope. To možda najbolje osete ptice koje na svom putu ka severnoj Africi ovde nalaze odmor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.