Slabiji rod voća zbog varljivog vremena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2019, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabiji rod voća zbog varljivog vremena

Nestabilno vreme prognostičari najavljuju i u narednom periodu, a variranje temperatue uz smenjivanje kiše i sunca neće pogodovati ni za rod voćnjaka u Zapadnobačkom okrugu, naročito u onima gde nema protivgradne zaštite. Očekuje se niži kvalitet i smanjen rod, veće cene, a zbog velike vlage voćari su prinuđeni da tretiraju voće svakih nedelju dana. U Zapadnobačkom okrugu preko 1.000 hektara je pod zasadom voća.

Vetar, česta kiša i nestabilno vreme smanjiće rod >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << višanja, trešanja, šljiva i kajsija ističe voćar Liliom Endre iz Svetozara Miletića. U ovom delu Bačke palo je od 70 do preko 100 litara vodenog taloga po metru kvadratnom, što je pogodovalo stvaranju bolesi i napad insekata na voćne vrste, pa će rod biti smanjen za trideset odsto smatra ovaj proizvođač.

"Ovde imam tri vrste šljive: čačansku ranu, čačansku lepoticu i rusku džanariku. Rod neće biti kakav smo očekivali, velika je vlaga i utiče to na moniliju, a ona napada peteljke i otpadaju plodovi. Vlaga utiče na biljne vaši i njih moramo tretirati svakih nedelju dana", smatra Liliom Endre.

Kako je oplodnja prvi uslov za rodnost, kiša je uzrokovala i tu probleme.

"Na sreću, nas je ovde obišao grad ove godine, prve klase voća neće biti ove godine, a mojim kolegama u drugim krajevima grad je potukao voćnjak. Međutim, ono što ne bude prva klasa prećiće u rakiju i za svoju upotrebu", dodao je Endre.

Stručnjaci savetuju voćarima primenu fungicida koji mogu da zaustave infekcije kod jabučastih i koštičavih voćnih vrsta.

"Grada je lokalno bilo ovih dana, a imamo neke podatke da je u okolini Stanišića na severu bilo grada uz jaku kišu. U tim zasadima, ako su oštećeni, ono što možemo preporučiti proizvođačima to je da ubace neke aminokiseline, koje će poboljšati da biljka što bolje prebrodi te stresne uslove. U svim zasadima preporučujemo primenu primenu za sada kombinacije fugicida", Tatjana Veselinović, koordinator prognozno – izveštajne službe u PŠ Sombor.

Kako višnja i trešnja ulaze u period pred berbu, preporučuje se korišćenje fungicida koji sprečavaju pojavu mrke pegavosti plodova.

Sezona u voćnacima je loše krenula. Pored smanjenog roda, voćari se bore sa korovom, ali ukoliko se kišno vreme nastavi, tretiranja će takođe biti učestalija, što je svakako dodatan finasijski izdatak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.