Škole protiv otpuštanja pedagoga i psihologa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2015, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole protiv otpuštanja pedagoga i psihologa

Predstavnici škola i sindikata poslednjih meseci negoduju zbog, kako kažu, novog oštrog Pravilnika kojim se računa finansiranje škola, jer on znači otpuštanje stručnog osoblja, među kojima psihologa i pedagoga. Iz Ministarstva prosvete najavljeno je nedavno da će ukrupnjavanjem normi časova, prema gruboj proceni, oko hiljadu prosvetnih radnika do 1. septembra dobiti otpremnine.

Viška radnika u prosveti ima, ali ne treba ići preko leđa onih koji su najpotrebniji školama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kažu direktori škola misleći, najpre, na pedagoge i psihologe koji su od velike važnosti.

"Svaka škola, da li ima 500 učenika ili 1500 učenika, treba da ima i psihologa i pedagoga i toliko imamo problema u školama i toliko su potrebni i da pomognu nastavnicima i roditeljima i rezanje takvih radnih mesta nikako nije u redu", ocenjuje Dušan Kosanović, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola.

Iz Sindikata prosvetnih radnika navode da pomenuti pravilnik ima grešaka, te da nisu saglasni sa njegovim oštrim merama.

"Rigidno se smanjuje broj zaposlenih koji se odnosi na sekretare, računovodstvo, psihologa, pedagoga. Znači za taj deo koji je nenastavno osoblje. Do sad je reorganizacije, reforma u školama pratila broj nastavnog osoblja. Mi se u principu ne slažemo sa ovakvim oštrim merama, taj pristup mora drugačije da bude definisan kroz reorganizaciju škola", ukazuje Tomislav Živanović iz Sindikata prosvetnih radnika.

U Ministarstvu prosvete kažu da se radi izmena Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, na osnovu podataka sakupljanih iz škola prethodnih meseci.

"Ono što smo, nažalost, uvideli je da taj pravilnik u mnogim školama nije bio poštovan, kao i da mi u nekim školama imamo zaposlenih više nego što je pravilnik zahtevao. Zbog mnogobrojnih primedbi koje smo dobili i valjanih analiza zaključili smo da ipak treba taj pravilnik korigovati. Naravno, ne možemo da vraćamo na stari. Moramo da ga učinimo finansijskim, ekonomski, ali i pedagoški opravdanim. Radimo analize na osnovu podataka iz prakse, iz škola", tvrdi Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete.

Iz resornog Ministarstva poručuju da se korigovan Pravilnik može očekivati do kraja meseca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.