Sekirama i veslima napali ribočuvare

Izvor: Blic, 31.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekirama i veslima napali ribočuvare

NOVI SAD - Desetak ribokradica napalo je sekirama, veslima i motkama na Rakovačkom dunavcu ribočuvare koji su pokušali da ih spreče da postave mreže. Ribočuvari su uspeli da pobegnu i prijave ribokradice policiji u Petrovaradinu. Ovo je drugi napad na ribočuvare u poslednje vreme, pošto su pre tri nedelje njihovog kolegu pretukle ribokradice, polomili mu lobanju i šest rebara.

Napadnuti ribočuvari Igor Mokuš i Branislav Mihalns nisu uspeli da oduzmu mreže od ribokradica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i bili su prinuđeni da beže iako imaju pištolje, jer, kako kažu, silu ne mogu da primene.

- Veslo, sekira, službeni čamac „Ciklonizacije"... a mi ni silu ne smeno da upotrebimo, ni oružje. Šta smo mogli da radimo - prvo je što iz svog iskustva prenosi Branislav Mihalns, jedan od napadnutih ribočuvara. Incident se, kaže on, dogodio u po bela dana, oko 16 sati. Sa kolegom je ušao u Rakovački dunavac i tu zatekao dva kampa ribokradica, jedan sa leve, drugi sa desne strane. A u sredini desetak ribokradica kako razvlače mreže. Odmah je prepoznao kolovođu, čoveka koji mu je pretio napadom na istom tom mestu samo nekoliko nedelja ranije.

- Prišli smo im i opomenuli ih, tražeći da predaju mreže. Odmah su skočili i dohvatili vesla, a jedan je potegao i sekiru. Počeli su da prete, a mi, u takvoj situaciji ništa ne možemo, jedino da se pobijemo na smrt - priča Mihalns.

Istog časa ribočuvari su pozvali policiju, ali patrole nije bilo. Morali su da pobegnu do policijske stanice u Petrovaradinu. Tek tada policija je izašla na teren, popisala imena ribokradica, delo okarakterisala kao pretnju po život i tu je priča, za sada, stala. I to samo tri nedelje nakon što su ribočuvaru Petru Ajduku dvojica sa fantomkama i bejzbolkama polomila šest rebara i glavu, zbog čega je danima ležao u bolnici.

- Strašno je to šta se događa, a još nam može i veću štetu naneti. Bolje sigurno neće biti, jer evo, samo što se Dunavom proneo glas da je postradao jedan ribočuvar, na druge su već nasrnuli i to u klanu. Ribokradice znaju da pojedinačno ribočuvarima ne mogu ništa, jer oni rade u paru, imaju tehniku, oružje... Ali, kako ribočuvari da se suprotstave desetorici naoružanih ljudi - pita Dušan Jovanović iz Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Policajci sa ribočuvarima u patroli

Dušan Jovanović kaže da se sa policijom dogovorio o saradnji, tako da će ubuduće patrole policije pratiti ribočuvare na terenu.

- Pripremili smo niz mera, jer definitivno nemamo nameru da ribokradicama prepustimo obalu. Činjenica je da dvovlašće kojim je od Sekretarijata za poljoprivredu i nama i Nacionalnom parku povereno ove godine da čuvamo obalu, ne funkcioniše. Em dobijamo manje novca, em su rezultati lošiji. Ali, bez obzira na sve, nećemo dozvoliti da napadi na ribočuvare stvore još veći javašluk - tvrdi Jovanović, koji najavljuje da će, čim stignu podaci iz policije, napadače na ribočuvare predati i sudu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.