Sećanje na slikara Savu Šumanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2018, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na slikara Savu Šumanovića

U Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu, poštovaoci umetnosti i stvaralaštva velikog slikara, sinoć su se okupili pod vedrim nebom, na dan kada je odveden iz svog doma u Sremsku Mitrovicu gde je dva dana kasnije pogubljen. Podsetili su se na njegov rad i nemerljiv doprinos kulturi koji je ostavio svom gradu.

Sutra će se napuniti 76 godina od kako je veliki srpski slikar, Šiđanin Sava Šumanović, tragično završio život u logoru u Sremskoj Mitrovici.

Za vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fašističke ustaške vladavine, na Veliku Gospojinu 1942.godine, odveden je sa još 120 uglednih Šiđana. Svedoci tog događaja tada su bili deca.

Marica Teodorović je 13. dete iz porodice Stanivuković, rođena sestra narodne herojine Jelice Stanivuković Šilje. Njena porodica bila je bliska sa Šumanovićima.

Njegove slike je majka Persida na desetogodišnjicu smrti ostavila gradu, ukupno 417 dela.

Sava Šumanović uveo je srpsko slikarstvo u savremene tokove evropske umetnosti.

Njemu u čast ustanovljena je i slikarska nagrada, a njegovo ime je postalo je i prva aocijacija na Šid.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.