Saveti nacionalnih manjina hoće svog ministra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2012, 02:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saveti nacionalnih manjina hoće svog ministra

NOVI SAD -

Potrebno je doneti odluku o osnivanju samostalnog Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ocenili su danas u Novom Sadu predsednici 14 nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

U prostorijama Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine održana je koordinacija nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji, kojoj su prisustvovali predsednici 14 nacionalnih saveta nacionalnih manjina – bugarskog, bunjevačkog, grčkog, nemačkog, romskog, rumunskog, rusinskog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slovačkog, slovenačkog, ukrajinskog, hrvatskog, češkog, makedonskog i bošnjačkog.

Učesnici sastanka su zaključili da nacionalni saveti treba da predlože resornog ministra i da to bude ličnost iz redova nacionalnih zajednica sa iskustvom u bavljenju manjinskim pitanjima.

Inicijativa za odvajanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu je pokrenuta zbog brojnosti nacionalnih saveta i složenosti poslova koje obavljaju, kao i značaja nacionalnih manjina u međunarodnom položaju Srbije, navodi se u saopštenju sa sastanka.

Predsednici nacionalnih saveta su se složili da je potrebno odmah nakon konstituisanja vlade i postavljanja ministra Ministarstva za ljudska i manjinska prava raspisati vanredne izbore za formiranje nacionalnih saveta nacionalnih manjina tamo gde su uvedene privremene mere i gde to zahteva zakonska regulativa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.