Sastavljen Žeželjev most na Dunavu kod Novog Sada

Izvor: Blic, 20.Okt.2017, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastavljen Žeželjev most na Dunavu kod Novog Sada

Radovi na igradnji Žeželjevog mosta u Novom Sadu privode se kraju, a danas su konačno spojeni lukovi ove nekadašnje žile kucavice železničkog saobraćaja u Vojvodini.

Po svemu sudeći, radovi teku predviđenom dinamikom zato što je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović nedavno najavio da će pešaci moći preko mosta da prelaze već u novembru, a da se u januaru sledeće godine može očekivati otvaranje te deonice za železnički saobraćaj.

Ministarka građevinarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zorana Mihajlović izjavila je tim povodom da je Žeželjev most od velikog značaja jer je deo modernizacije pruge Beograd - Budimpešta koji će umnogome doprineti Srbiji kada je reč o prevozu robe i ljudi.

- Žeželjev most je simbol jednog vremena ali će predstavljati i simbol moderne Srbije - rekla je ministaraka i istakla da rad na mostu ne poznaje vremenske prilike i da će se radovi redovno odvijati u jesenjem i zimskom periodu.

Nakon završetka gradnje Žeželja planirana je demontaža postojećeg privremenog montažno - demontažnog mosta koja će trajati do februara naredne godine.

Investitor pojekta u vrednosti od 48,23 miliona evra je "Infrastruktura Železnice Srbije", a izvođač radova španski konzorcijum JV Azvi - Taddei – Horta Coslada.

Podsetimo, novi Žeželjev most je replika starog, izgrađenog 1961. godine po projektu čuvenog arhitekte Branka Žeželja.

Razlika je jedino u tome što će po dva luka na njegovim obodima, umesto od betona, kako je bilo na starom, sada biti od čelika.

Manji luk je raspona 177 metara, a visine 34 metra sa vešaljkama, dok veći luk ima raspon od 219 metara i ukupne je visine 42 metra s vešaljkama.

Stari Žeželjev most srušen je 23. aprila 1999. godine prilikom NATO bombardovanja i to tek nakon trećeg napada tokom tri dana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konačno spojen Žeželj, pogledajte luk preko Dunava

Izvor: B92, 20.Okt.2017

Večeras su konačno spojeni lukovi novog Žeželjevog mosta...Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović nedavno najavio da će pešaci moći preko mosta da prelaze već u novembru, a da se u januaru sledeće godine može očekivati otvaranje te deonice za železnički saobraćaj...Ministarka građevinarstva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.