SUBNOR protiv rehabilitacije Draže

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2015, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUBNOR protiv rehabilitacije Draže

Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Srbije usprotivio se danas mogućoj sudskoj rehabilitaciji generala Draže Mihailovića, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da se na odluke suda ne može uticati.

"Da li je moguće da se u Srbiji, koja se izjašnjava protiv fašizma, sada kad slavi 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, pravno rehabilituje neko ko je bio na strani Hitlerovskih fašističkih hordi", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upitao je vršilac dužnosti predsednika Predsedništva SUBNOR-a Srbije Dušan Čukić.

On je na sednici Predsedništva SUBNOR-a ocenio da smo "svedoci ponovnog retrogradnog ponašanja".

Pojedini mediji danas prenose da bi na zaključnom ročištu u beogradskom Višem sudu u petak, 27. februara, mogla biti donesena odluka u postupku rehabilitacije Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Ministar Vulin, na sednici je ukazao da živimo u pravnoj državi i da u odluke suda niko ne može da se meša.

"Međutim, istorija se ne piše sudskim presudama nego istinom, živim svedocima. To je nešto što niko ne može da promeni", rekao je Vulin.

On je naveo i da "možemo da se borimo za istinu, kako je bilo, da bismo iz nje izvukli pouke i da ne dozvolimo da se užasi Velikog rata ponove".

Antić: Ispunjeni zahtevi za rehabiliticaju

Prema rečima Olivera Antića, jednog od punomoćnika podnosioca zahteva za rehabilitaciju i savetnika predsednika Srbije, ispunjeni su svi zakonski uslovi da se to desi. Dodatni indikator da bi na ročištu zakazanom za 27. februar moglo da dođe do konačne odluke je i to što se suđenje premešta u Veliku sudnicu Palate pravde.

"Moguće je da će sudsko veće na sledećem ročištu doneti odluku, ali to ne možemo da znamo. Ispunjeni su svi zakonski uslovi da do toga dođe. Takođe, imajući u vidu da je pravo na suđenje u razumnom roku Ustavom zagarantovano pravo, a da se ovaj proces vodi već osam godina, dužina suđenja je prevazišla svaku meru", rekao je Antić.

Na poslednjem ročištu koje je bilo održano u septembru prošle godine, zbog promene u sastavu sudskog veća proces je bio odložen na neodređen vreme.

Proces rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića je pokrenut 2006. godine, na inicijativu njegovog unuka Vojislava Mihailovića, a prvo ročište je bilo održano 2010. godine.

U međuvremenu, zahtevu su se pridružili Srpska liberalna stranka, na čelu sa Kostom Čavoškim, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Zahtevom za rehabilitaciju se traži od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U petak odluka – Hoće li četnički zločinac Draža Mihailović biti rehabilitiran?

Izvor: SandzakPress.net, 25.Feb.2015

Srbija – Na zaključnom ročištu u beogradskom Višem sudu u petak bi mogla da bude donijeta odluka u postupku rehabilitacije četničkog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, piše Danas. Prema riječima Olivera Antića, jednog od punomoćnika podnosioca zahtjeva za rehabilitaciju i savjetnika...

Nastavak na SandzakPress.net...

POVRATAK DjENERALA Sud u petak rehabilituje Drazu Mihailovica

Izvor: medio.rs, 25.Feb.2015

Zahtevom za rehabilitaciju traži se od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava..BEOGRAD - Na zaključnom ročištu u beogradskom Višem sudu u petak bi mogla da bude doneta odluka u postupku rehabilitacije Dragoljuba...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.