S fagotom u Evropsku filharmoniju

Izvor: Blic, 10.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S fagotom u Evropsku filharmoniju

TITEL - Nakon specijalističkih studija u Nemačkoj mladi Titeljanin Aleksandar Ranisavljev četiri godine svira kao prvi solo fagotista u Simfonijskom orkestru RTV Slovenije, a želja mu je da u celosti afirmiše fagot kao solistički instrument i da svira u svetski poznatom orkestru. On je s fagotom obišao skoro ceo svet.



S Mediteranskim orkestrom mladih obišao je zemlje Mediterana, s Filharmonijom nacija (Nemačka) bio je u Rusiji, Japanu i Kini, kao prvi fagotista >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Međunarodnog orkestra UBS festivala (Švajcarska) nastupao je u Brazilu, Meksiku, SAD, Kanadi, Singapuru, Hongkongu, te u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama kao što je „Karnegi hol" i s takvim muzičkim velikanima kao što su Zubin Mehta, Čik Kori, Kant Nagan, Najdžel Kenedi"

Počeo je da svira s devet godina u Nižoj muzičkoj školi „Isidor Bajić" u Novom Sadu. Tada su mu teško padala putovanja do 45 kilometara udaljenog Novog Sada s velikim koferom u kojem je bio školski instrument. Kao fagotista, prvi put se predstavio na međunarodnoj sceni sa 13 godina, 1987. godine, na Festivalu podunavskih zemalja u Ruseu u Bugarskoj, sa 16 godina je upisao Akademiju umetnosti u Novom Sadu, odsek fagot, na kojoj je radio kao asistent do odlaska u Nemačku na usavršavanje.

- Zašto fagot? Privukao me je korpulentnošću, izgledom, podsećao me je na srednjovekovno oružje, bazuku. Fagot je izdanak mediteranske kulture, ponikao iz renesansne Italije, ima originalan ton koji može da prenese zvuke iz prirode, ali svojom sonornošću podseća na ljudski glas. Iz ovog instrumenta mogu se izvući beskrajne emocije: komika, razdraganost, ali i najveća tuga - s velikom ljubavlju priča Ranisavljev. Kaže da je fagot jako težak za sviranje. Muzičar mora imati dobar kapacitet pluća, a s druge strane, nije atraktivan jer nije solistički instrument. Primetio je da na Zapadu dosta žena svira fagot.

- Moj cilj je da što više prezentujem fagot na solističkim nastupima - priča Ranisavljev.

Nestrpljivo očekuje početak konkretnih priprema za formiranje evropske filharmonije, koja će biti reprezent Evropske unije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.