Rampa na granici sa Mađarskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2020, 18:16

Rampa na granici sa Mađarskom

Horgoš, najfrekventniji granični prelaz Srbije s Mađarskom, danas je bio gotovo pust. I na izlazu i na ulazu u zemlju moglo se videti tek poneko vozilo.

Razlog su nove, restriktivne mere, koje je Vlada Mađarske uvela sa ciljem sprečavanja širenja infekcije kovidom 19, a koje su danas stupile na snagu.

One za državljane Srbije koji ulaze na teritoriju Mađarske predviđaju obavezan karantin u trajanju od 14 dana. Jedini način da se izbegne ova mera je dvostruki, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << negativan PCR test, napravljen u prethodnih pet dana, i to u razmaku od 48 sati.

U karantin ne moraju ni dvojni državljani Srbije i Mađarske, a koji mogu da potvrdom od poslodavca dokažu da su zaposleni na teritoriji Mađarske ili davanjem na uvid vlasničkog lista da u toj zemlji poseduju poljoprivredno zemljište. Ali, i oni na teritoriju Mađarske, bez odlaska u karantin, mogu da uđu samo na udaljenosti do 30 kilometara od srpsko-mađarske granice, i to na rok od 24 časa.

Teretni saobraćaj ne podleže ovim merama, kao ni putnici koji su u tranzitu kroz Mađarsku na putu ka nekoj od zemalja Evropske unije. Upravo zbog toga oni su danas bili i najbrojniji među onima koji su prešli izlaznu rampu na Horgošu i uputili se ka mađarskom prelazu Reske.

"Pretpostavljamo da nećemo imati problem za ulazak u Mađarsku iako se nismo testirali jer idemo za Nemačku i samo smo u tranzitu kroz tu zemlju", rekao je za RTV Vojvodine jedan od putnika u kombi vozilu sa registarskim oznakama Vršca.

I jedna devojka, koja se sama zaputila za Nemačku, imala je ista očekivanja.

"Čula sam za nove mere koje je od danas uvela Mađarska. Nemam negativan PCR test, ali sam u tranzitu za Nemačku pa se nadam da će sve biti u redu i da ću bez problema ući i proći kroz Mađarsku", rekla nam je ova putnica.

Zbog preventivnih mera protiv koronavirusa koje je uvela Mađarska, od juče je obustavljeno saobraćanje međunarodnog voza "Ivo Andrić" na relaciji Novi Sad – Budimpešta, a od danas je JP "Suboticatrans" privremeno obustavilo autobusku liniju Subotica – Segedin.

Da podsetimo, Mađarska je Srbiju, kao i Rumuniju i Bugarsku, svrstala u "žutu zonu", odnosno države u kojima se stopa infekcije koronavirusom smatra umerenom ili visokom, zbog čega njihovi državljani bivaju podvrgnuti navedenim preventivnim merama.

Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora su u "crvenoj zoni" i njihovim državljanima je zabranjen ulazak u Mađarsku, a otvoren je za putnike koji stižu iz "zelene zone", u koju su svrstane Austrija, Italija, Grčka i Hrvatska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.