Pusić: Ne slavimo ničiju tragediju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2015, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić: Ne slavimo ničiju tragediju

Hrvatska proslavom pobede u "Oluji" ne slavi ničiju tragediju ili nesreću, nego teritorijalno ujedinjenje zemlje i završetak rata, izjavila je u ponedeljak u Briselu hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Pusić, koja učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, komentarisala je na pitanje novinara vojnu paradu u sklopu proslave 20. godišnjice "Oluje" 4. avgusta i najave većeg broja stranih predstavnika da se neće odazvati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pozivu da učestvuju, preneo je Jutarnji list.

List podseća da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je nedavno da će Srbija pratiti ko će se sve odazvati pozivu za učešće na paradi i da će prihvatanje poziva smatrati protivsrpskim činom, jer se time slavi proterivanje srpskog naroda iz Hrvatske.

"Smatram da je to naša proslava, koja konačno dobija primereni oblik, svečanosti u glavnom gradu i ona će se s vremenom etablirati. Sve takve stvari se s vremenom etabliraju i kod toga ne vidim nikakvu potrebu za panikom, niti za vraćenjem na politiku iz 90-tih jer vidim da postoji u nekim komentarima tendencija da se i spoljna i svaka druga politika smatra primerenom jedino ako koristi retoriku iz 90-tih. Istina je upravo obrnuta, dakle svaka politika koja je korisna za Hrvatsku više ne koristi niti će ikada koristiti retoriku iz 90-tih", rekla je šefica hrvatske diplomatije.

Dodala je da Hrvatska tom proslavom "ne slavi bilo kakvu tragediju ili nesreću kroz koju su neki ljudi prošli kao što je uvek u ratu, nego da slavi teritorijalno ujedinjenje zemlje i konačni završetak rata".

"U Hrvatskoj se rat vodio na našoj teritoriji, napadnuti smo od agresora koji se predstavljao kao JNA, a zapravo je bila vojska kojom je upravljao Slobodan Milošević i mi smo tom akcijom omogućili teritorijalno jedinstvo zemlje i to je ono što slavimo i što bi svaka zemlja slavila i odavala tome poštovanje", rekla je Pusić.

Niko nikada u Hrvatskoj, a nadam se ni nigde drugde ne slavi stradanja ljudi, to sigurno nije usmerno u tom pravcu, napomenula je Pusić i izrazila nadu da će "svi vremenom dovoljno sazreti da nam se priduže u tome".

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je učestvovao na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica, takođe je komentarisao proslavu "Oluje".

"To je pre svega obeležavanje 20. godišnjice hrvatske pobjede, Oluje. Mislim da su možda bile preuveličane najave o tome da će neko slati na paradu neke jedinice, ali puno je važnije da se to napravi radi nas. Mimohodom se obeležava jedan od najvažnijih događaja u hrvatskoj istoriji i ne bi trebalo uopšte da bude povod za naslađivanje hoće li neko doći ili neće", rekao je Ostojić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.