Prvi sertifikat za vez i trukovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2016, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi sertifikat za vez i trukovanje

Zahvaljujući inicijativi Kikinđanke Smiljke Bulatović, Ministarstvo privrede uvrstilo je ručno vezene i trukovane proizvode u spisak proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti. Sa dobijanjem sertifikata koji to i potvrđuje, Smiljka Bulatović jedina u Srbiji zvanično nastavlja staru tradiciju prenošenja motiva veza na platno na tradicionalan način, čuvajući tako deo bogate baštine svoga kraja i za generacije koje dolaze.

Iako se nakon završenog Poljoprivrednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fakulteta u Novom Sadu čak 23 godine bavila novinarstvom, Kikinđanka Smiljka Bulatović odlučila je da se vrati staroj porodičnoj tradiciji – trukovanju i ručnom vezu. Naizgled netipična odluka, doneta iznenada.

Mnogi će se s pravom zapitati – šta je trukovanje. To je zapravo stari način prenošenje motiva za vez na platno. Motiv koji treba da se veze stavlja se ispod paus papira, precrta se na njega i onda se precrtane linije sitno izbockaju. Potom se izbockana šema stavlja na platno koje se trukuje.

U međuvremenu, Smiljka je u Kikindi otvorila Zanatsko-umetničku radionicu "Vez-trukovanje".

Ručno vezeni upotrebni i ukrasni proizvodi, proizvodi domaće radinosti i umetničkog veza sada imaju zvanični sertifikat, ali tržište ima svoje diktate.

Etnolog kikindskog Narodnog muzeja, Slavica Gajić bila je sjajan saradnik i podrška Smiljkinom radu. Posebno je raduje činjenica da su njeni vezeni i trukovani proizvodi bili izloženi u Etnografskom muzeju u Beogradu, tačnije u Manakovoj kući.

Pored pokretanja radionica tradicionalnog ručnog veza, želja joj je da jednog dana objavi knjigu o vezu i trukovanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.