Protest advokata ispred Vlade Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest advokata ispred Vlade Srbije

Četvrti protest advokata ispred zgrade Vlade Srbije, održan je danas. Obustava rada se nastavlja, a predsednik Advokatske komore Srbije, Dragoljub Đorđević kako kaže, prinuđen je da se obrati Savetu Evrope i Evropskoj komisiji jer komunikacije sa našim resornim ministarstvom nema.

Pod sloganom "Advokati za građane Srbije" održan je još jedan protest na kome se okupilo  više hiljada advokata.

Ispred ulaznih vrata Vlade, smenjivali su se predstavnici advokatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komora Srbije koji su poručili da od svojih zahteva ne odustaju i da se borba nastavlja.

Komunikacije sa ministrom Selakovićem nema, zato su advokati prinuđeni da se obrate Savetu Evrope i Evropskoj komisiji. Kako je najavio, Đorđević danas putuje za Brisel.

"Predviđeni su sastanci sa najvišim funkcionerima evropske unije advokata, takođe su obezbeđeni susreti i sa drugim međunarodnim faktorima, pre svega Evropske Unije", kaže Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije.

Đorđević očekuje da će već naredne nedelje dobiti mišljenja visokih evropskih predstavnika advokature.

Prema njegovim rečima, predstavnici advokature poštovali su želju ministra pravde Nikole Selakovića da se ne obraćaju stranim predstavništvima i "ne šire bruku naše zemlje", ali su bili "izigrani".

"Zato, ukoliko me ne 'uhvate u bekstvu' danas na beogradskom aerodromu, ja sam u Briselu. A i ako me uhvate, izveštaj je već poslat", dodao je on.

Ispred zgrade Vlade bilo se okupilo više hiljada advokata koji su blokirali saobraćaj u Ulici kneza Miloša i delu Nemanjine.

Oni su nosili parole na kojima piše "advokati su u pravu" i "ministre trebaće i tebi advokat", a na pomen ministra pravde Nikole Selakovića, okupljeni su skandirali - "smena" i "korupcija".

Đorđević je poručio vlastima u Srbiji da su mere vrednosti za advokatsku profesiju vladavina prava, zakon i ustav i da ne zovu advokate da izađu na izbore.

"Nemojte tražiti od nas da radimo ono što bi znali da uradimo bolje od svih vas. Nemojte da provocirate profesiju koja je patriotska, i koja samo želi da pomogne svoju zemlju i svoj narod", kazao je on i dodao da građani podržavaju zahteve advokata.

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao da će advokati nastaviti štrajk sve do potpunog prihvatanja njihovih zahteva.

Interesantno je da na ovom protestu, po ugledu na protestante iz Hong Konga, advokati koriste mobilnu aplikaciju Fire chat radi lakše komunikacije.

Ova aplikacija, omogućava im da potpuno besplatno šalju poruke u krugu od 70 metara.

Protestanti su se razišli iza 13 časova, a do tada je saobraćaj na raskrsnici Kneza Miloša i Nemanjine ulice, bio obustavljen.

Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra zahtevajući smanjenje paušalnog poreza, smenu ministra Selakovića i promene više zakona kojima bi se sprečila dalja "diskriminacija advokata u odnosu na javne beležnike".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NE ODUSTAJU: Advokati na protestu ispred Vlade

Izvor: BKTV News, 27.Nov.2014

Advokati koji štrajkuju već dva i po meseca protestovali su danas ispred Vlade Srbije, a zbog tog skupa blokirana je raskrsnica kod Nemanjine ulice.. . Oni su poručili da neće oduštati od štrajka sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.. Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao...

Nastavak na BKTV News...

Advokati ispred Vlade Srbije, zaustavljen saobraćaj

Izvor: Večernje novosti, 27.Nov.2014

BEOGRAD - Pred zgradom Vlade Srbije u toku je protest advokata, koji već tri meseca štrajkuju, tražeći, pre svega, da se promeni Zakon o javnom beležništvu.Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević najavio je, obraćajući se okupljenima, da će danas otići u Brisel, gde...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.