Proslavljen jubilej - 150. godina Pančevca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2019, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslavljen jubilej - 150. godina Pančevca

Pančevac je najstariji živi nedeljni list na Balkanu. Prvi broj Pančevca, koji je ujedno bio i prvi pančevački list na srpskom jeziku pojavio se 13. aprila po julijanskom kalendaru 1869. godine i sa kraćim prekidima izlazi do danas. Ovih dana proslavljen je veliki jubilej 150. godina tog lista.

Najstariji nedeljnik na Balkanu osnovao je 1869. godine Jovan Pavlović, profesor Trgovačke škole, a iza njegove ideje stala je i grupa uglednih pančevačkih Srba.

Nastao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u vrlo osetljivom trenutku u vreme Austro-ugarske nagodbe bio je prvi list na srpskom jeziku u Pančevu. Tada su i postavljeni postulati i zadaci kojima će se novinari baviti i zato je zbog svoje slobodoumne uređivačke politike, kritičkih tekstova često zabranjivan.

"Каda si unutra takve jedne institucije i ustanove u ovom slučaju nedeljnog lista koji izlazi već 150 godina taj osećaj se može porediti sa ushićenjem. To ushićenje pošto smo profesionalci to moramo da svedemo na tu meru da se bavimo svojim poslom profesionalno dakle objektivno, pravovremeno, istinito, tačno sve ono što se podrazumeva u zanatskom delu posla, a takođe i sa specifičnostima koje nosi ovaj grad a ovaj grad nije mali i u ovom gradu živi 26 nacija", objašnjava Siniša Trajković, glavni i odgovorni urednik.

Pančevac danas izlazi na 40-ak strana, u tiražu od 12.000 primeraka s remitendom manjom od 10 procenata. Uz obrađivanje lokalnih tema pre par godina uveden je i specijalni dodatak na makedonskom, rumunskom, slovačkom i mađarskom jeziku.

"Ja sam imao sreću da dugo sarađujem sa ovim listom od 1975. godine što tekstovima kao spoljni saradnik a u poslednje vreme bavim se enigmatikom. Ja sam u stvari pokrenuo 1975. godine enigmatsku stranu u tom listu i ona eto sa malim prekidima traje već toliko godina", veli Momir Paunović, saradnik.

Pančevac predstavlja istoriju, tradiciju i pravi brend Pančeva, smatra gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov.

"On predstavlja element identifikacije svih nas Pančevaca, emotivne identifikacije sa krajem u kojem smo rođeni u kojem smo odrastali, identifikacijama sa informacijama koje smo čitali, razmenjivali i na osnovu njih postupali", kaže on.

Pre četiri godine Pančevac je privatizovan, želja je da u narednom periodu postane regionalni list koji će pokrivati ceo južni Banat.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.