Promovisana knjiga Rejv on u Bulevar Buksu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2018, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promovisana knjiga "Rejv on" u Bulevar Buksu

U popularnom novosadskom knjižara-kafeu "Bulevar Buks", održana je promocija zanimljive knjige, pod naslovom: "Rejv on", britanskog novinara i pisca Metjua Kolina. Knjiga prikazuje globalni istorijat elektronske plesne muzike, takozvanog "rejva", popularnog muzičkog pravca i subkulture koja je iz njega nastala. Njegovo, skoro nezaobilazno mesto na svetskoj mapi, odavno predstavlja i naš muzički festival "Egzit".

Tokom devedesetih godina 20. veka, elektronska plesna muzika – >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosno "rejv" – objašnjavaju poznavaoci – predstavljala je utopijsku granicu pop-kulture. Nastanak, uspon i uspeh rejva podstakli su euforičnu eksploziju kreativnosti širom sveta, stvarajući gotovo bezbroj novih muzičkih i umetničkih formi, i njihovih stvaralaca i poštovalaca.

Lokalne rejv-scene stvorile su globalnu rejv-kulturu. Ali sada, nakon više od četvrt veka – kada je andergraund takoreći daleko iza mejnstrima u koji se pretvorio – ta kultura iz godine u godinu postaje sve više konzumeristička.

"Ja sam odrastao u britanskoj kulturi elektronske plesne muzike, i proživeo sam te rane godine – divlje godine – rejv-scene, pre 20-25 godina. A danas, kada je ta cela kultura globalizovana, zapravo se nalazi zaglavljena između mejnstrima, kapitalizma i konformizma – sa jedne strane – i andergraunda – sa druge strane – gde ljudi i dalje veruju u muziku, i posmatraju je kao umetničku formu oko koje može da se izgradi zajednica. Što se tiče budućnosti rejv-scene i kulture – pa, ja i moja generacija odavno više nismo ti koji možemo nešto da učinimo i utičemo na njen dalji tok i oblikovanje. Mi sada možemo samo da uživamo u muzici", smatra pisac Metju Kolin.

Gosti promocije knjige "Rejv On" bili su i Zoran Janjetov Janja, poznati novosadski strip-autor i ilustrator svetske karijere, i promoter andergraund kulture – iz koje je rejv i nastao – i Lag, naš poznati DJ i producent – novosadski umetnik takođe svetskog renomea.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.