Prolaz do glavne bine „Egzita“ pod skelama

Izvor: Blic, 02.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prolaz do glavne bine „Egzita“ pod skelama

Bezbednost hiljada gostiju koji dolaze na „Egzit" i ove godine biće garantovana „uz pomoć štapa i kanapa", jer se već godinama unazad, osim u tekuće održavanje, ne ulaže u Petrovaradinsku tvrđavu. Tako će za posetioce nedovoljno sigurna mesta biti samo ograđena, svod tunela koji vodi od hotela do glavne bine držaće privremene skele, a na mostićima su zamenjeni isključivo propali, ali ne i oštećeni drveni delovi.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kažu da konitunirano, od 2005. godine, u izveštajima koje prosleđuje nadležnim gradskim upravama, javnim preduzećima i organizatorima festivala, upozoravaju na potencijalno opasna mesta, koja se onda samo privremeno saniraju.

- I ove godine smo poslali izveštaj, gde smo naveli nekoliko potencijalo opasnih mesta. Na prvom mestu je veliki tunel koji vodi do platoa na Tvrđavi. Njemu je potrebna ozbiljna sanacija i mi smo izdali uslove po kojima to treba da se radi. Obišli smo i drvene mostiće na kojima se godinama unazad radi samo tekuće održavanje, što podrazumeva samo premazivanje zaštitnim slojem i eventualnu zamenu pojedinih drvenih delova - kaže za „Blic" Slobodanka Babić, arhitekta-konzervator Zavoda, zadužena za Petrovaradinsku tvrđavu. Ona dodaje da mostiće treba detaljno pregledati, naročito metalne delove koje je već napala korozija.

- Pojavila su se i ulegnuća na spojevima nasipa i mostova što samo po sebi nije opasno, ali automobili koji prolaze zbog njih izazvaju jače vibracije koje mogu dodatno oštetiti mostove - kaže Babićeva.

Pored toga, na Tvrđavi ima i urušenih delova bedema, koji će zbog bezbednosti turista takođe biti samo ograđeni.

- Došli smo dotle da je sad neophodno programski i sinhronizovano raditi na fizičkom očuvanju Tvrđave, kako bi kasnije imali šta da revitalizujemo - zaključuje Slobodanka Babić.

Direktor Zavoda za izgradnju grada, Borislav Novaković najavio je da će do kraja godine u tvrđavu biti investirano 45 miliona dinara i to pre svega za sanaciju mostova, tunela i gornjeg platoa Tvrđave. Srednji plato na red će doći tek sledeće godine.

Gosti će biti bezbedni

U „Egzitu" potvrđuju da neće biti opasnosti po goste koji budu dolazili na tvrđavu, pod uslovom da se kreću i borave u ograđenom i obeleženom prostoru.

- Skela postavljena u tunelu biće produžena kako bi prolaz bio siguran, a već se na celoj Tvrđavi postavljaju i sigurnosne ograde - kaže Rajko Božić, portparol „Egzita".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.