Projekat prve regionalne optičke mreže u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2012, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat prve regionalne optičke mreže u Srbiji

NOVI SAD -

U Novom Sadu danas je predstavljen idejni projekat uspostavljanja tehničko-tehnološkog okvira za razvoj lokalne optičke mreže u opštinama Temerin, Beočin i Sremski Karlovci i povezivanje sa mrežom Novog Sada.

Kako je saopšteno na prezentaciji, projekt je nastao u okviru USAID-ovog programa održivog lokalnog razvoja i deo je studije izvodljivosti vredne 49.000 dolara koja će pomoći da se realizuje prva regionalna optička mreža u Srbiji.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rečima direktorke regionalne kancelarije USAID-ovog programa Vesne Kopanje, krajnji cilj je da se ovom mrežom omogući pristup bržoj internet konekciji za još 25.000 građana i unapredi regionalna konkurentnost međuopštinskog partnerstva Novog Sada i tri opštine.

"Naš cilj je da pokušamo da ojačamo lokalne ekonomije, a fokusirani smo na projekte koji su zanimljivi, inovativni, drugačiji i koji dovode do novih investicija i novih radnih mesta, okrenutih pre svega mlađoj populaciji", rekla je Kopanja.

Pored predstavljenog projekta, ona je rekla da je u razmatranju i projekat podrške malih i srednjih preduzeća i unapređenja industrijskih i radnih zona u Novom Sadu i tri partnerske opštine, kao i zajednički nastup pred stranim investitorima.

Dodala je da je u realizaciji i projekat formiranja zajedničkog turističkog proizvoda ove četiri lokalne samouprave, kao i projakt unapređenja energetske efikasnosti.

Studiju izvodljivosti uradila je firma "Amber softver" u saradnji sa novosadskim javnim preduzećem "Informatika".

Osim USAID-a izradu studije je pomogao i Pokrajinski sekretarijat za privredu koji je izdvojio dodatnih 12.000 dolara kao podršku za izradu projektno-tehničke dokumentacije za opštinu Temerin.

Pored međuopštinskog partnerstva Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Temerina i Beočina, USAID u Vojvodini posreduje i u međuopštinskom partnerstvu Subotice, Sombora i Kanjiže, odnosno Zrenjanina, Kikinde i Novog Bečeja, koji su fokusirani na projekte iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.