Prihvatilište za beskućnike u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2019, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvatilište za beskućnike u Kikindi

U Kikindi će biti otvoreno Prihvatilište za beskućnike i žrtve porodičnog nasilja. Projekat Gerontološkog centra u Kikindi, kojim će stari Dom učenika biti pretvoren u Prihvatilište, podržala je Pokrajinska vlada sa 5,9 miliona dinara. U prvoj fazi radova biće opremljene sobe sa 25 ležajeva, dve prostorije za invalide i sobe za žrtve porodičnog nasilja.

U naselju Mali bedem u Kikindi većini stanovnika je Narodna kuhinja Crvenog krsta jedini način da tog dana imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << siguran obrok. Kuće su veoma trošne, uglavnom sazidane od svakakvog materijala, pune vlage i dima.

''Trenutno živim od pomoći koju dobijamo preko zime, dok leti nemam prava ni na šta. Skinuta sam sa spiska Nacionalne službe za zapošljavanje, pa sada idem privatno da radim kada ima posla. Kada nema posla, živim od narodne kuhinje'', kaže Slađana Vuković, stanovnica Malog bedema.

U znatno lošijem stanju žive stariji građani Malog bedema, poput Marjana Roštaša. Za ogrev koriste drva, objekti su u veoma lošem stanju, pa su uslovi u kojima žive pojedini meštani nemogući za normalan život.

''Ložim drva kako bih se ugrejao, ali imam problem jer mi je šporet neispravan i samo pravi veliku štetu jer jako dimi. Nažalost, po celoj kući imam miševe i po celoj kući imam pacove'', dodaje Roštaš.

S obzirom na to da postoje i oni koji nemaju nikakve uslove za život, uskoro bi trebalo da računaju na pomoć Geronotloškog centra koji je započeo uređenje i opremanje Prihvatilišta za beskućnike i žrtve porodičnog nasilja. Zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, obezbeđeno je 5,9 miliona dinara, a prihvatilište će se nalaziti u prostorijama nekadašnjeg Doma učenika.

''Biće urađena prva lamela, koja je sasvim dovoljna za početak i normalno funkcionisanje prihvatilišta. Imaćemo 25 kreveta, od toga dve sobe za invalide, sedam soba za ljude koji nemaju rešeno stambeno pitanje, odnosno beskućnike, takođe žrtve porodičnog nasilja koje će biti u mogućnosti da se ovde smeste i nađu svoj mir, a na nama je da im pružimo adekvatnu zaštitu'', podseća Svetislav Vukmirica, direktor Gerontološkog centra u Kikindi.

Stari Dom učenika u Kikindi nije bio korišćen od 2011. godine što znači da će uređenjem objekta za potrebe Prihvatilišta zgrada biti spasena od propadanja, a korist će biti višestruka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.