Premijera dokumentarnog filma Rodija Bogave u KCNS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2018, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera dokumentarnog filma Rodija Bogave u KCNS

Regionalna premijera filma "Taken by Storm: The Art of Storm Thorgerson and Hipgnosis" koji je privukao pažnju publike i kritičara širom sveta biće prikazana 31. avgusta u 20 časova u Kulturnom centru Novog Sada.

Dokumentarac koji će novosadska publika imati prilike da pogleda je deo arhive Muzeja modrene umetnosti u Njujorku (MOMA) gde je bio propraćen sa velikim interesovanjem.

Nakon projekcije biće organizovan razgovor sa rediteljem Rodijem Bogavom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Dokumentarni film "Taken by Storm: The art of Storm Thorgerson and the Hipgnosis" prati život i delo Storma Torgersona (Storm Thorgerson), koji je radio kultne omote LP ploča, koje su obeležile jedan period globalne popularne kulture. Pink Flojd "Dark side of the moon", Led Cepelin "Houses of the Holy" su samo neki od najupečatljivijih dela.

Torgerson je izbegavao manipulacije računarom i kreirao je ogromne setove i scenografije, da bi realizovao svoje ideje vođen motom "do it for real".

Samo za omot albuma Pink Flojda postavljeno je 765 kreveta na plaži. Ovaj dokumentarac sadrži intimne intervjue i snimke Torgersona zajedno sa muzičarima sa kojima je radio uključujući Dejvida Gilmora (David Gilmour) i Nika Mesona (Nick Mason) iz Pink Flojda, Roberta Planta, Pitera Gejbrijela (Peter Gabriel), i mnoge druge.

Autor filma Rodi Bogava je reditelj i profesor na predmetu Medijske umetnosti na Univerzitetu u Nju Džerziju (New Jersey city University) i dugogodišnji saradnik na postdiplomskom programu Bard Koledža (Bard College).

Program se realizuje u okviru "Kaleidoskopa kulture" - nove velike platforme Fondacije "Novi Sad 2021" koja povezuje umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane tj. publiku iz Novog Sada i okoline i posetioce našeg grada.

Platforma je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture koje, kroz različite umetnosti, predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti i bogatstva grada.

Od 25. avgusta do 30. septembra u okviru "Kaleidoskopa kulture" biće realizovano više od 400 kulturnih programa u koje će biti uključeno preko 60 organizacija iz Novog Sada uz učešće više od 1000 umetnika iz zemlje i inostranstva.

Ukoliko želite da najavite projekciju filma ili da uradite intervju sa autorom, slobodno me

kontaktirajte. Autor će biti od 26.8.2018. u Novom Sadu, kao i pre i posle projekcije 31.8.2018.

Zvanična internet prezentacija filma možete pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.