Predsednik: Stav Srbije - nema promene Dejtona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik: Stav Srbije - nema promene Dejtona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Dejtonski sporazum ne može da se menja mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da Srbija neće dati pristanak na promenu "Dejtona", ali da svi mogu da razgovaraju, jer je svaki razgovor uvek dobar.

Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi sa razgovorom novoizabranog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji se, prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je lekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene Dejtona", istakao je Vučić.

Predsednik je poručio da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

"Biće mnogo, mnogo teško da nas ubede u promene", podvukao je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smeru bi išle te promene Dejtona - mnogi koji govore o promeni misle da promene treba da idu u smeru u smanjenja kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.

"Pozicija Srbije je jasna - svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski menja - samo ako se saglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promenu neće dati", poručio je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nema promjene Dejtona, to je stav Srbije"

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2020

BEČEJ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Dejtonski sporazum ne može da se mijenja mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da Srbija neće dati pristanak na promjenu Dejtona, ali da svi mogu da razgovaraju, jer je svaki razgovor uvijek dobar.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Hoće li Milanović zvati Vučića? "To je predstava koja bez reditelja ne može"

Izvor: B92, 16.Jan.2020, 13:13

Zagreb -- Inauguracija izabranog predsednika Hrvatske, Zorana Milanovića, biće održana najverovatnije 15. a ne 18. februara, kako je bilo najavljivano...Tim povodom neće biti nikakve pompe ili spektakla, piše danas zagrebački Večernji list i dodaje da je nainteresantnije to da li će na taj događaj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.