Predavanje Žilnika i Matijevićeve: Jedna žena - jedan vek

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2018, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje Žilnika i Matijevićeve: Jedna žena - jedan vek

Iz uzbudljivog pratećeg programa izložbe "Percepcije. Žena po meri društva?" izdvajamo predavanje koje će upriličiti poznati reditelj i scenarista – Želimir Žilnik i producentkinja Sarita Matijević. Predavanje će biti održano u petak 7. decembra u 18 sati u Galeriji Matice srpske, a nosi naziv "Jedna žena – jedan vek".

Predavanje Jedna žena – jedan vek je podsećanje na iskustva rada na istoimenom filmu, Želimira Žilnika i Sarite Matijević. Dokumentarni film, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a potom i trodelna televizijska serija, rađeni na principima iskaza, intervjua i rekonstrukcije kroz životnu priču junakinje Dragice Srzentić, osvetlili su niz značajnih događaja i ličnosti vezanih za jugoslovensku istoriju pre i posle Drugog svetskog rata.

Kroz sliku jednog veka života žene heroja, otvaraju se retko pominjani segmenti eks jugoslovenskih intelektualnih i ideoloških lavirinata kroz koje se prolazilo u stvaranju i propadanju 8 država u kojima je živela ova Istrijanka iz Sovinjaka – (Austrougarska, Kraljevina Italija, Kraljevina SHS, NDH, FNRJ, SFRJ, Hrvatska, Srbija).

Ekipa Playground produkcije rekonstruisala je životni put junakinje, tragajući za delovima priče u mestima gde je živela i radila tokom stogodišnjeg života – u Beogradu, Trstu, u Istri, u Moskvi i u Ulcinju.

Do zatvaranja izložbe, 6. januara 2019. svakog petka i subote biće priređivan prateći program izložbe Percepcije. Žena po meri društva? koji će kroz predavanja, tribine i razgovore iz različitih uglova posmatrati odnos žena - društvo - umetnost.

Ulaz na programe je besplatan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tribina "Milena Minja Bogavac ‒ žena po meri Novog optimizma" u Galeriji Matice srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2018, 09:57

U okviru međunarodne izložbe "Percepcije. Žena po meri društva?", u Galeriji Matice srpske sutra u 19.30 sati biće održana i tribina pod nazivom "Milena Minja Bogavac ‒ žena po meri Novog optimizma" ...Uvodnu reč će uputiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, dok će na tribini govoriti Aleksandar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.