Prateći program izložbe Percepcije. Žena po meri društva?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2018, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prateći program izložbe "Percepcije. Žena po meri društva?"

U okviru pratećeg programa izložbe Percepcije. Žena po meri društva? ovog petka i subote u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje zanimlјiv program.

U petak, 16. novembra u 18.00 sati biće održano predavanje Žena u pantalonama.

Nikole Ivanovića, istoričara umetnosti. Kao metafora muškosti, žena u pantalonama predstavlјala je paradigmatsku sliku u borbi za ženska prava u vizuelnoj kulturi Evrope. S toga je i predavanje Žena u pantalonama zamišlјeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao kratka istorija evropskog feminizma sa akcentom na strategije i simbole reprezentacije koji su korišćeni u vizuelnoj kulturi kao sredstvo borbe za rodnu ravnopravnost. Pantalone kao metafora, ali i kao utilitaran komad odeće, pokazaće kako je istorija ženske mode zapravo govorila o društvenom položaju žene, ali i rodnim pozicijama načelno.

U subotu, 17. novembra u 18.00 sati biće održano predavanje U susretu sa delom Nadežde Petrović. Na predavanju prof. dr Lidija Merenik će govoriti o pionirki srpske moderne umetnosti, koja je u srpsku sredinu donela poptuno novo shvatanje moderne slike. Najdominatniji motivi na radovima Nadežde Petrović jesu prepoznatnjivi nacionalni toposi, a osim slikarskog, važno je istaći i njen društveni angažman. Ova umetnica je učestvovala u osnivanju Kola srpskih sestara i Narodne odbrane. U Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu učestvovala je kao dobrovolјna bolničarka.

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.