Prateći program izložbe Percepcije. Žena po meri društva?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2018, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prateći program izložbe "Percepcije. Žena po meri društva?"

U okviru pratećeg programa izložbe Percepcije. Žena po meri društva? ovog petka i subote u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje zanimljiv program.

U petak, 9. novembra u 18.00 sati biće održano predavanje pod nazivom Urednice časopisa Žena danas. Na predavanju prof. dr Milanka Todić, istoričarka umetnosti, govoriće o časopisu koji je izlazio u Beogradu između 1936. i 1940. godine.

Njegove urednice su objavile vizuelna svedočanstva iz španskog građanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rata, snimke slavnog para ratnih fotoreportera Roberta Kape (Robert Capa, 1913-1954) i Gerde Taro (Gerda Taro, 1910-1937), što je svedočilo o njihovim društvenim i političkim opredeljenjima. Žena danas je ideološki beskompromisno zagovarala avangardne i antifašističke ideje čak i u vizuelnoj ravni, koje se ogledalo u estetski inovativnom grafičkom dizajnu, koji je fotografiji i fotomontaži dao istaknuto mesto.

U subotu, 10. novembra u 18.00 sati biće održano predavanje U susretu sa delom Danice Jovanović. Na predavanju dr Jasna Jovanov, istoričarka umetnosti tumačiće izložene slike i crteže Danice Jovanović u novom svetlu. Hronološki raspon izloženih radova – od crteža s početka umetničkih studija u Minhenu, do njenog najzrelijeg rada Ciganka (Glava žene) – nameće potrebu da se to tumačenje realizuje kroz sagledavanje procesa formiranja ličnosti Danice Jovanović, posebno kroz proces emancipacije na tada jedino moguć način za umetnicu iz vojvođanske i srpske sredine  kroz nacionalnu dimenziju. Stvaralaštvo Danice Jovanović delom izražava taj proces, daleko više je prisutan u njenim preokupacijama literaturom, istorijom i nastojanjima. Kroz predavanje će biti ukazano upravo na te preokupacije i kako su se one odrazile u kratkom stvaralačkom radu ove umetnice. Kako bi se stekla celokupna slika o težnjama Danice Jovanović neophodan je uvid, ne samo u njenu slikarsku zaostavštinu, već i u njenu prepisku, kontakte s drugim umetnicima, mesta gde je boravila i, konačno, splet okolnosti koji je doveo do prerane smrti 12. septembra 1914. godine.

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.