Izvor: Blic, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požare gase bez maski i rukavica

Tragedija u hotelu „Putnik" je, pored velike spretnosti i hrabrosti vatrogasaca, pokazala i krajnje očajnu opremljenost ove službe. Pored nedostatka ljudi, jer je na ceo Novi Sad sistematizacijom određeno svega 115 vatrogasaca, kojih u praksi ima tek oko 80, oprema koju koriste je prosečno stara više od 20 godina. U većini intervencija, Novosađani mogu da zahvale samo srčanosti i hrabrosti ljudi koji, za platu manju od prosečne, svakodnevno rizikuju živote.

- Po >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << standardima EU, na 1.000 stanovnika ide jedan vatrogasac, dok u Novom Sadu jedan pokriva skoro 4.000 građana. Sama ova računica govori o stavu vlasti prema ovoj službi - pričaju novosadski vatrogasci. Hidraulična platforma, zahvaljujući kojoj su spaseni životi gostiju hotela „Putnik", datira iz 1971. a korišćene lestve stare su 16 godina. Većina vatrogasaca tokom intervencije u hotelu nije imala adekvatne gas maske, a radio veze im nisu radile jer je te večeri padala kiša. Okupljeni građani mogli su da vide vatrogasca na platformi kako, zviždući u prste, pokušava da dozove kolege na ulici i signalizira im da puste vodu u crevo. Ekipe Hitne pomoći u par navrata su pružale pomoć upravo i vatrogascima, koji su se, spasavajući ljude, nagutali otrovnog dima. I pored ovakve opreme, 35 vatrogasaca je u utorak uveče dalo maksimum.

- To nam je posao i čovek ne može da ostane distanciran. U takvim momentima ti je samo bitno da spaseš onog kome si jedina nada- objašnjavaju vatrogasci.

Gradski Odbor za javni red i mir juče je zatražio od gradskih vlasti da iz Fonda za protivpožarnu zaštitu pomogne Vatrogasnu brigadu, ali niko od članova ovog tela nije mogao da kaže šta grad hoće i može da uradi sa 4,8 miliona dinara iz kase, planiranim za ovu namenu. Ova suma znatno je manja nego što je grad izdvojio za rad Fonda u 2007. kada je na raspolaganju bilo 15,6 miliona dinara. Odbor je zatražio i da se poveća broj vatrogasaca za 49 ljudi, kao i da se nabave dodatna navalna vozila. MUP Srbije najavio je da će iz Nacionalnog investicionog plana do februara brigadi dodeliti novo navalno vozilo i novu platformu za rad na visini od 42 metra.

Nemoćni protiv vatre na visokim zgradama

U Novom Sadu se u poslednjih nekoliko godina dogodilo više dramatičnih požara na visini. Požar iz 2000. godine na Novosadskom otvorenom univerzitetu sa 13 spratova i tri godine kasnije, na desetospratnici na Bulevaru oslobođenja 151 ostali u sećanju građana jer su vatrogasci bili skoro bili nemoćni u pokušaju da zaustave vatrenu stihiju. Još tada se ispostavilo da zastarela i nedostajuća oprema otežava gašenje požara na visini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.