Postignut dogovor - prekida se blokada Dunava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2012, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor - prekida se blokada Dunava

NOVI SAD, BEOGRAD -

Predstavnik nezadovoljnih radnika "Dunav agregata" Novica Cvetković izjavio je da je sinoć postignut dogovor oko isplate zaostalih zarada zaposlenima, što znači da se povlače brodovi sa blokade i oslobađa plovni put na Dunavu kod Novog Sada.

Cvetković je izjavio Tanjugu da "dogovor stupa na snagu odmah" i da je u toku noći počelo oslobađanje ulazu u novosadsku luku, a da će do 8 časova ujutro biti izvršena kompletna deblokada Dunava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Poslednji pregovori u kojima su učestvovali savetnik premijera za nacionalnu bezbednost Ivica Tončev, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici radnika i vlasnik kompanije Dušan Borovicom počeo je oko 21 sat i dogovor je postignut oko 22.30", rekao je on.

Dogovoreno je da radnicima do srede bude uplaćene četiri plate i isto toliko ukrcavanja na brodove, a da im još dve plate i dva ukrcavanja budu isplaćeni do 5. novembra.

Zbog sedmodnevne blokade plovnog koridora kod Novog Sada više od stotinu domaćih i stranih brodova je usidreno uzvodno i nizvodno, što stvara velike materijalne troškove i gubitke za prevoznike i vlasnike robe koja se transportuje rekom.



Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je sinoć, posle pregovora sa nezadovoljnim radnicima "Dunav agregata" i vlasnikom te kompanije Dušanom Borovicom, da očekuje da će blokada Dunava biti okončana ove sedmice.

Nakon pregovora na brodu "Petrovaradin", Vučević je rekao Tanjugu da je grad u celoj priči posrednik kako bi pomogao da se problem reši, a Borovica da je radnicima ponudio da im u roku od dva dana isplati dve plate, do kraja meseca još dve i do kraja godine preostale tri koje duguje.

"Kao gradonačelnik morao sam da reagujem, jer sam i u kampanji govorio da u Novom Sadu nije vreme za gradonačelnika koji nije nadležan već za gradonačelnika koji treba i da radi", rekao je on.

Vučević je dodao da grad nije u tu celu priču ušao da bi utvrdio ko je krivac, već da bi pomogao u rešavanju problema.

On je istakao da je najbitnije da nije prekinuta komunikacija između zaposlenih i poslodavca, "što uvek daje šansu da problem može da se reši".

Okupljeni radnici na brodu "Petrovaradin", na kome su vođeni pregovori sa simpatijama, komentarisali su da je gradonačelnik "bio prilično oštar", što je Vučević prokomentarisao rečima: "Bio sam samo iskren - problem je zaista veliki i mora da se što pre reši".

Borovica: Po cenu da proda deo kapitala

Borovica je u toku dana rekao Tanjugu da je radnicima ponudio da im u roku od dva dana isplati dve plate, do kraja meseca još dve i do kraja godine preostale tri koje duguje.

"Zaposleni su izneli maksimalne zahteve - do juče sam im dugovao šest zarada, a danas već sedam a ono što sam im ponudio to realno mogu i da ispunim" rekao je Borovica, dodavši da će to obećanje ispuniti po cenu da proda deo kapitala.

Borovica je rekao da se u "Dunav agregatima" ne radi ni o kakvom štrajku već da je na delu "nasilna i protivzakonita blokada Dunava".

On je radnicima preneo da odmah može da uplati dve plate i pozvao ih je da prihvate njegov predlog, što su nezadovljni radnici odbili.

Cvetković: Borovičin predlog neozbiljan "radnici s podsamehom odbijaju"

Predstavnik nezadovoljnih radnika Novica Cvetković je u toku dana kazao da je Borovičin predlog neozbiljan "i da ga radnici s podsamehom da odbiju".

"Od svojih zahteva nećemo odustati - tražimo isplatu šešt minimalnih ličnih dohodaka i sedam nadoknada za ukrcavanje na brod, i isplatu svih doprinosa", rekao je Cvetković.

On je dodao da zaposleni od blokade Dunava neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Na brodu "Petrovaradin" ali i drugim brodovima, kako su radnici rekli Tanjugu, tokom 24 sata u svakom trenutku na plovilima ima minimalno šezdesetak osoba.

Dunav blokiralo desetak brodova

Blokada je eskalirala juče popodne jer je jedan brod postavljen kod samog drumsko železničkog mosta, tako da je potpuno bio onemogućen saobraćaj, a stotinak metra dalje na Dunavu se nalazilo još desetak brodova.

Nezadovoljni radnici "Dunav agregata" su time radikalizovali sedmodnevni protest jer im rukovodstvo preduzeća nije isplatilo zaostale zarade, ostale prinadležnosti i ispunilo druge zahteve zbog kojih su prošli utorak počeli da brodovima blokiraju Dunav.

Juče je sa radnicima ponovo pregovarao vlasnik firme, a razgovoru je prisustvovao i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

NIS: Blokada Dunava ugrožava isporuku evrodizela

Blokada Dunava može da dovede do prekida isporuke evrodizela na srpsko tržište, upozorila je juče Naftna industrija Srbije.

"Blokada plovnog puta na Dunavu kod Novog Sada, koju se pre nekoliko dana počeli radnici kompanije "Dunav grupa agregati", može da dovede do prekida isporuke evrodizela benzinskim stanicama NIS-a i drugih kompanija koje se snabdevaju gorivom preko rečnog transporta", saopštio je NIS.

Trenutno su na Dunavu blokirane četiri barže s evrodizelom koji pripada NIS-u, ukupne količine oko 4.000 tona i nekolicina barži koje pripadaju kupcima kompanije, a koje ne mogu da utovare gorivo kako bi ga isporučile predstavnicima maloprodajnih mreža.

Akcija štrajkača već je ozbiljno poremetila rokove isporuke goriva benzinskim stanicama na teritoriji cele Srbije.

S tim u vezi specijalisti NIS-a analiziraju alternativne varijante isporuka evrodizela potrošačima.

Ipak, u slučaju da se blokada Dunava ne prekine u najskorije vreme, kompanija će biti prinuđena da uvede ograničenja na isporuke ove vrste derivata kako za sopstvene benzinske stanice tako i za potrebe kompanija-kupaca evrodizela, što će neminovno dovesti do pojave nestašica ovog goriva na domaćem tržištu.

Zato NIS apeluje kako na štrajkače, tako i na nadležne organe državne vlasti Srbije da počnu dijalog i nađu efikasno rešenje koje će omogućiti deblokadu plovnog puta na Dunavu u što kraćem roku, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dunav odblokiran, radnicima obećane plate

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2012

Radnici firme "Dunav grupa agregati" postigli su sinoć dogovor sa gazdom Dušanom Borovicom o isplati zaostalih zarada, pa su jutros brodovi kojima su blokirali plovidbu na Dunavu povučeni i rečni saobraćaj je oslobođen.

Nastavak na Radio 021...

Postignut dogovor - prekida se blokada Dunava

Izvor: Studio B, 02.Okt.2012

Predstavnik radnika "Dunav agregata" Novica Cvetković izjavio je da je postignut dogovor oko isplate zaostalih zarada zaposlenima, i da se povlače brodovi sa blokade i oslobađa plovni put na Dunavu...Cvetković je rekao da "dogovor stupa na snagu odmah" i da je večeras počelo oslobađanje ulazu...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.